Kawa zbożowa jest w rzeczywistości zupełnie niezależnym, pełnowartościowym napojem, który nie ma aż tak wiele wspólnego z klasyczną kawą.
Kawa zbożowa powstaje w procesie prażenia ziaren zbóż, do których dodawane są rozmaite składniki wzbogacające i różnicujące jej ostateczny smak. To napój otrzymywany ze zbóż: żyta, jęczmienia albo/i orkiszu, z ewentualnym dodatkiem roślin typu cykoria czy burak cukrowy, pozwalający na uzyskanie właściwości sensorycznych zbliżonych do tych, którymi odznacza się kawa naturalna.
Podstawową zaletą kawy zbożowej jest jej delikatny charakter, który pozwoli na podawanie jej w zasadzie każdemu. Można ją podawać również dzieciom, kobietom w ciąży oraz osobom z chorobami układu pokarmowego, które kawy kofeinowej pić nie powinny. Kawa zbożowa jest bardzo zdrowa, ma wiele substancji odżywczych jak mikroelementy, witaminy i błonnik. Jej ostateczna wartość odżywcza zależy jednak od konkretnych składników.
Podobnie jak np. kakao, zwłaszcza jeśli jest dobrej jakości, kawa zbożowa ma wiele wartości odżywczych i stosunkowo niewiele przeciwwskazań.
Takie są skutki picia kawy zbożowej. To dzieje się z organizmem kiedy ją pijemy
W poniższej galerii sprawdzicie jak działa na nasz organizm kawa zbożowa:
