1 z 9
Przewijaj galerię w dół

fot. pixabay
Pietruszka to warzywo, którym chętnie doprawiamy zupy, sosy oraz różnego rodzaju potrawy mięsne i rybne. Równoważy smaki i nadaje daniom nutę ostrości i gorzkości. Sprawia, że posiłek staje się bardziej wyrazisty. Warto się z nią zaprzyjaźnić nie tylko ze względu na walory smakowe, ale również zdrowotne. W galerii prezentujemy jej wartości odżywcze.
2 z 9

fot. pixabay
Natka pietruszki wspomaga wzrok
Poprawia wzrok, dzięki dużej zawartości witaminy C i betakarotenu.
3 z 9

fot. pixabay
Natka pietruszki zapobiega anemii
Zapobiega niedokrwistości, a ponadto poprawia wchłanianie żelaza - dzięki połączeniu razem takich składników jak żelazo, witamina C oraz kwas foliowy.
4 z 9

fot. pixabay
Natka pietruszki poprawia wygląd skóry
Pozytywnie wpływa na skórę. To również zasługa witaminy C oraz betakarotenu.