5 z 9

fot. Pixabay.com
Wrzody żołądka
Pomidory nie są wskazane dla osób z nadwrażliwym żołądkiem i cierpiących na wrzody. Łagodniejsze są pomidorów poddane obróbce termicznej. Dobrze jest też obrać pomidory ze skórki.
6 z 9

fot. Pixabay.com
Uchyłki jelita grubego
Przy tej chorobie należy unikać owoców i warzyw z małymi pestkami. Pestki z pomidorów mogą utknąć w uchyłku i doprowadzić do jego zapalenia.
7 z 9

fot. Pixabay.com
Chore nerki
Pomidory zawierają sporo potasu, przez co mają działanie moczopędne i obniżają ciśnienie krwi. Dlatego osoby, które mają problemy z nerkami nie powinny sięgać po pomidory.
8 z 9

fot. Pixabay.com
Reumatyzm i dna moczanowa
Dieta bogata w pomidory jest niewskazana dla osób chorych na reumatoidalne zapalenie stawów oraz na dnę moczanową (inaczej zwana podagrą).