Pomidory można przygotować na wiele smacznych sposobów. Z pomidorów robimy soki, sosy do makaronu czy ryżu, keczup, można jej jeść jako dodatek do kanapek czy sałatek. Spaghetti z mięsnym sosem pomidorowym, gołąbki, czy w końcu pomidorówka - te dania nie udadzą się bez pomidorów.
Pomidory - właściwości zdrowotne
Pomidory są niskokaloryczne, zawierają tylko 22 kcal w 100 gramach. Jeden średni pomidor to tylko 30 kcal. Pomidory zawierają również sporo błonnika - około 1,2 g na pomidora średniej wielkości. Błonnik reguluje pracę układu trawiennego. Pomidory to zatem idealne warzywa dla osób, które się odchudzają.
W dodatku pomidory mają niski indeks glikemiczny, dlatego mogą je spożywać osoby chore na cukrzycę. Pomidor jest także bogatym źródłem potasu, beta-karotenu oraz witamin C i E. Duży pomidor (około 180 g) pokrywa ponad połowę dziennego zapotrzebowania organizmu na witaminę C.
A to nie wszystko! Pomidory wykazują działanie przeciwnowotworowe, opóźniające starzenie, wpływają pozytywnie na układ krwionośny i serce - spożywanie tych warzyw zmniejsza ryzyko zawału serca i obniża poziom cholesterolu. Pomidory zawierają cenną substancję - likopen, bardzo silny antyutleniacz z grupy karetonoidów. Co ważne, nie ginie on w obróbce cieplnej ani z upływem czasu. W przetworach jest go nawet 2-3 razy więcej niż w świeżych pomidorach.
Takie są skutki uboczne spożywania pomidorów. Komu szkodzą pomidory?
Pomidory to zalecany składnik zbilansowanej diety zdrowej osoby. Jednak są niewskazane przy pewnych dolegliwościach. Wbrew pozorom, przeciwwskazania do jedzenia pomidorów wcale nie są rzadkie. Zobacz teraz w galerii, kto nie powinien jeść pomidorów.
Zobacz także to:
► Dzięki temu trikowi pomidor obrodzi. Podlej tym nawozem krzaki pomidora, a będziesz mieć mnóstwo pomidorów
► Podlewaj tą miksturą zamiokulkasa, a wypuści mnóstwo nowych liści. Trik na bujny rozrost zamiokulkasa