
Komu szkodzą pomidory?
Pomidory nie są wskazane dla wszystkich. Choć to prawdziwe bogactwo witamin, minerałów i innych cennych składników, niektórym osobom pomidory mogą zaszkodzić.
Zobacz, komu i przy jakich chorobach pomidory mogą zaszkodzić. ►

Nietolerancja histaminy / alergia
Pomidory są bogatym źródłem histaminy. Dla osób na diecie antyhistaminowej wykluczenie pomidorów z diety to konieczność.
Pomidory mogą uczulać. Objawy alergii na pomidory:
- wysypka,
- katar sienny,
- swędzenie i puchnięcie języka,
- swędzenie i zaczerwienienie w okolicach ust,
- zaczerwienienie wokół brwi i oczu.

Refluks i zgaga
Kwasy jabłkowy i cytrynowy zawarte w pomidorach, zjedzone w dużej ilości mogą prowadzić do zaostrzenia objawów refluksu żołądkowego, a także powodować lub nasilać zgagę.

Problemy z układem trawiennym
Pomidory zawierają sporo błonnika pokarmowego, który regulują pracę układu pokarmowego. Jednak zjedzenie dużej ilości błonnika może prowadzić do rozwolnienia lub biegunek. Dlatego pomidorów powinny unikać osoby z problemami trawiennymi i cierpiące na biegunki.