
Świeże brzoskwinie trzymaj na blacie, na ręczniku, aby ich spody nie stały się mięsiste. W pełni dojrzałe owoce zamknij szczelnie w pojemniku i przechowuj w lodówce. Tak zabezpieczone brzoskwinie będą dobre nawet przez 5 dni. Brzoskwinie można też mrozić.

Pomarańcze można przechowywać zarówno w lodówce, jak i na blacie. Na blacie są dobre do spożycia przez około tydzień, w lodówce o wiele dłużej, nawet do miesiąca - aby jednak nie straciły smaku wyjmij je od czasu do czasu i przełóż do cieplejszego miejsca (na przykład: jeden dzień przechowywania w lodówce, a potem kilka godzin na blacie). Odseparuj pomarańcze od innych produktów spożywczych i trzymaj w papierowej torbie - plastik przyspiesza psucie.

Malin nie myj zaraz po zakupie, tylko bezpośrednio przed spożyciem, wilgoć im nie służy. Nie pozbywaj się także szypułek, skutecznie bowiem blokują dopływ tlenu. Maliny trzymaj w lodówce do trzech dni.
Jeżeli chcesz, aby twoje maliny nadawały się do spożycia przez nawet dwa tygodnie, zanurz je na minutę w roztworze wody z octem (3:1), następnie wyjmij i osusz na blacie. Tak przygotowane owoce przełóż do miski wyłożonej papierem kuchennym i wstaw do lodówki.

Z truskawkami można postąpić podobnie jak z malinami - zanurz je na minutę w roztworze wody z octem (3:1). Po osuszeniu przechowuj w misce wyłożonej na dnie papierem kuchennym. Nie musisz się obawiać, że zabieg wpłynie na smak owocu.