
Zdarza się, że kupujemy w sklepie soczyste i jędrne owoce, a już dzień czy dwa po przyniesieniu ich do domu nadają się one do wyrzucenia. Szczególnie letnie upały sprzyjają szybszemu psuciu się owoców. Czasami sami przyczyniamy się do tego, przechowując je w niewłaściwy sposób.
Prezentujemy najlepsze sposoby na przedłużenie trwałości owoców. Dzięki nim pomarańcze, banany, winogrona czy nektarynki pozostaną świeże na dłużej. Szczegóły w galerii.

Aby zachować świeżość jabłek na dłużej, podłóż pod nie papierowy ręcznik, który wchłonie wilgoć. Nie zapomnij regularnie wietrzyć kuchni, co pozwoli usunąć z powietrza nagromadzony etylen. Jeżeli jabłko jest zjedzone w części, obsychaniu i brązowieniu zapobiegniesz skraplając je sokiem z cytryny.

Banany najlepiej kupować jeszcze nie w pełni dojrzałe i przechowywać w temperaturze pokojowej. Aby spowolnić proces psucia wystarczy zawinąć kiść w folię aluminiową lub spożywczą.

Aby borówki pozostały świeże na dłużej przechowuj je w lodówce! Ten owoc nie straci w warunkach chłodniczych swoich walorów smakowych. Przed wstawieniem do lodówki przesyp je do miski wyłożonej kilkoma warstwami papieru kuchennego - wchłonie on nadmiar wilgoci i opóźni proces psucia.