
SYROP KLONOWY ZAMIAST CUKRU
SYROP KLONOWY
Syrop klonowy jest świetną alternatywą dla cukru, ponieważ ma mniej kalorii niż inne słodziki. Jest bogaty w wiele składników mineralnych. Zawiera cynk, który wspiera układ odpornościowy, czy magnez, który odpowiada za właściwy rozwój kości.
Najczęściej syrop klonowy spożywa się z naleśnikami, goframi, ale również dodaje się go do sałatek, czy marynat do mięs.

MELASA ZAMIAST CUKRU
MELASA
Melasa jest składnikiem niektórych świątecznych przepisów, takich jak pierniki, ale może również stanowić doskonały zamiennik cukru w przepisach przez cały rok - w końcu jest produktem ubocznym procesu rafinacji cukru. Gęsty syrop można stosować do wypieków, a także nadaje smak pikantnym produktom, takim jak fasolka po bretońsku.
Melasy można użyć jako zamiennika cukru w stosunku 1:1, jednocześnie zmniejszając liczbę płynów o 1/4 szklanki. Jeśli natomiast przepis nie wymaga płynów, dodaj 1 łyżkę mąki na każde 1/4 filiżanki melasy.

SYROP YACON ZAMIAST CUKRU
YACON
Yacon daje słodkie owoce w postaci bulw, które można wykorzystać do produkcji syropu. Syrop yacon to zdrowy zamiennik cukru o niższej zawartości kalorii.
Yacon kolorem i konsystencją przypomina melasę, smakuje podobnie do karmelu ale jest tylko w połowie tak słodki jak miód. Produkt jest bogaty w prebiotyki i ma tylko jedną trzecią kalorii zawartych w cukrze. Niektóre badania sugerują, że może być pomocny w utracie wagi, chociaż nadmierne spożycie może prowadzić do kilku skutków ubocznych, takich jak ból brzucha i biegunka.
Syrop Yacon może być używany w pikantnych potrawach, takich jak sosy sałatkowe lub marynaty, a także w wypiekach, choć temperatura usunie jego prebiotyczne właściwości. Sugeruje się użycie 2/3 szklanki syropu yacon na 1 szklankę cukru.

SŁODZIK Z OWOCU MNICHA ZAMIAST CUKRU
SŁODZIK Z OWOCU MNICHA
Owoc mnicha zyskuje coraz większą popularność jako zdrowy i naturalny zamiennik cukru. Ta alternatywa ekstrahowana z małego zielonego owocu mnicha może być od 100 do 250 razy słodsza niż cukier. Słodzik z owocu mnicha jest podobny do stewii, ale ma tę przewagę, że nie ma gorzkiego posmaku. Niektóre badania pokazują, że ekstrakt z owoców mnicha może zapobiegać wzrostowi komórek rakowych.
Słodzik z owoców mnicha może stanowić doskonały zamiennik w takich potrawach jak napoje lub sosy, ale może nie sprawdzać się dobrze w wypiekach.