
Jak ugotować dobrą zupę
Ugotowanie idealnej zupy to prosta sprawa, jeśli wiemy, jakich błędów nie należy popełniać.
Jeśli chcesz, by twoja zupa była smaczna, aromatyczna, sycąca i pożywna, zastosuj te triki ►

Mięso z kością
Smaczna zupa ma być tłusta i esencjonalna. Dlatego nie wybieraj tylko chudego mięsa, ale bardziej tłuste, takie, które mają kości, szpik, chrząstki (np. skrzydełka, udka, nóżki z kurczaka lub kaczki, korpus z drobiu, pręga wołowa, kości wołowe). Wielką zaletą zupy ugotowanej na mięsie z kością jest duża zawartość aminokwasów i kolagenu w wywarze. Kolagen to cenny budulec chrząstek, wzmacnia i uelastycznia stawy, skórę.

Gotuj od zimnej wody
Każdą zupę gotujemy od zimnej wody. Wówczas mięso i warzywa "puszczą" składniki odżywcze do wody, dzięki temu bulion stanie się odżywczy i esencjonalny.

Przyprawy i zioła
Najpierw wrzucamy mięso (do zimnej wody!) i zagotowujemy. Warzywa i przyprawy dodajemy później. Jeśli dodasz przyprawy i zioła w nieodpowiednim momencie, zupa może mieć gorzki posmak. Liść laurowy, ziele angielskie czy pieprz ziarnisty dodajemy wcześniej, niż inne przyprawy mielone, by zdążyły oddać aromat do wywaru. Zioła, takie jak np. mięta, koperek czy pietruszka, Pod koniec gotowania dodajemy np. miętę, pietruszkę, koperek, bazylię.