
Kiedy solić zupę?
Sól należy dodać dopiero pod koniec gotowania, aby nie przesolić zupy. Jeśli jednak posoliłeś zupę za mocno, uratujesz ją wkładając do niej kilka skórek chleba lub pokrojonego surowego ziemniaka. Zarówno pieczywo, jak i ziemniaki powinny wchłonąć nadmiar soli.

Warzywa do zupy
Warzyw do zupy najlepiej nie obierać, tylko przed wrzuceniem do zupy porządnie umyć, a nawet w razie potrzeby wyszorować kuchenną szczoteczką. W skórce warzyw i zaraz pod nią kryje się najwięcej witamin.

Podsmaż warzywa
By wydobyć z warzyw pełnię smaku, powinno się je gotować na wolnym ogniu aż zmiękną. To ważne, gdyż warzywa uwalniają pełny smak dopiero po zmiękczeniu. Warzywa najpierw podsmaż na maśle lub oleju, a dopiero potem dodaj do zupy. To wzbogaci i wzmocni smak zupy i nada jej aromatu.

Makaron i ryż
Jeśli chcesz, by twoja zupa była gęsta, nie gotuj makaronu lub ryżu osobno, tylko od razu w zupie. Dzięki temu zupa stanie się gęściejsza i bardziej sycąca. Pamiętaj tylko, by nie wrzucać makaronu lub ryżu od razu, a pod koniec gotowania, by się nie rozgotowały na "papkę".