Zupa - jak ugotować?
Zupa to danie łatwe i szybkie w przygotowaniu. Może być częścią obiadu jako pierwsze danie, może też stanowić obiad sama w sobie. Krupnik z kaszą, grochówka z grochem, żurek z kiełbasą i ziemniakami, pomidorowa z makaronem lub ryżem - to przykładowe, tradycyjne polskie zupy. Ziemniaki, mięso, warzywa, ryż, makaron - te składniki sprawiają, że zupy to bogactwo składników odżywczych, a do tego zapewniają sytość na długi czas.
Do przygotowywania zup warto wykorzystywać sezonowe warzywa, na przykład na jesień dynię do zupy dyniowej, latem owoce do zupy owocowej z makronem, buraki na chłodnik, wiosną - różne warzywa do zupy jarzynowej. Zawsze wybieraj warzywa jak najlepszej jakości, najlepiej świeże, by oddały do zupy jak najwięcej cennych składników, witamin i minerałów. Oczywiście poza sezonem warto sięgać po warzywa mrożone i z nich przygotowywać zupy.
Tak ugotujesz zupę idealną
Ile gospodyń, tyle przepisów na zupę. Nawet najprostszą pomidorówkę jedna pani domu przygotowuje tak, a druga inaczej. To może być choćby kwestia przypraw czy warzyw. Jedni lubią pomidorową z ryżem, inni - tylko z makaronem. Jednak podstawa przy gotowaniu zup jest taka sama. Mięso, woda/bulion, warzywa, przyprawy - i mamy zupę. Jednak ważne jest zastosowanie się do pewnych zasad, by zupa wyszła smaczna. Inaczej zupa będzie bez smaku, wodnista, straci cenne składniki odżywcze. Zobacz, co robić, jeśli chcemy ugotować zupę idealną.
Zobacz:
► Te urządzenia w domu pożerają najwięcej prądu - tabela 2024. Tyle kosztuje korzystanie z tych sprzętów
