Wrzos to roślina wieloletnia, która zakwita od sierpnia do października. Właśnie dlatego wrzosy nazywane są kwiatami jesiennymi. W środowisku naturalnym wrzosy kwitną nawet 25-30 lat. W naszych ogrodach i domach również mogą przetrwać długo, jeżeli mają odpowiednie warunki.
Wrzosy lubią słoneczne stanowiska i kwasową glebę. Jeżeli nie mamy odpowiedniej ziemi, do zakwaszenia musimy użyć specjalnych nawozów. Dobrze czują się na skalniakach. Wrzosy to rośliny wyjątkowo odporne na warunki atmosferyczne, jednak te w donicach należy odpowiednio zabezpieczyć na zimę agrowłókniną lub gałęziami igliwia.
Tego nie lubią wrzosy
Wrzosy potrzebują umiarkowanego podlewania, gleba powinna być lekko wilgotna (można to sprawdzić drewnianym patyczkiem). Zbyt duża ilość wody powoduje, że ich korzenie mogą zacząć gnić. Z kolei zbyt rzadko podlewane wrzosy mogą uschnąć. Co ciekawe, po uschnięciu kwiaty wrzosu nie opadają, co może być mylące, dlatego zawsze należy kontrolować ich wilgoć w doniczce. Wrzosy w okresie jesiennym najlepiej podlewać co 3-4 dni.
Co można zrobić z wrzosu?
Z wrzosu można zrobić aromatyczne i zdrowotne napary, nalewki czy herbaty. Wrzos ma w sobie wiele cennych składników: glikozydów fenolowych, flawonoidów (mirycetynę, luteolinę i kwercetynę), a także kwas chlorogenowy i kawowy.
Jak zrobić napar z wrzosów?
Aby zrobić zdrowotny napar z wrzosów wystarczy łyżkę suszonych kwiatów zalać dwoma szklankami wrzątku. Napar powinien parzyć się ok. 10 minut. Po zaparzeniu można go odcedzić i wypić.
Takie są właściwości zdrowotne wrzosów
Nalewki, napary i herbatki z wrzosów mogą pomóc na wiele dolegliwości zdrowotnych. Warto wiedzieć, że wrzos nie tylko zdobi mieszkanie, ale ma również praktyczne zastosowanie. Tak działa na organizm wrzos:
