
Zaskakujące skutki uboczne niejedzenia sera. Istnieje wiele skutków ubocznych, o których warto wiedzieć, gdy rezygnujesz z jedzenia sera na dobre.
Istnieją zarówno pozytywne, jak i negatywne skutki uboczne rezygnacji z sera.
Co się stanie, jeśli zupełnie się wykluczy ser? Wszyscy, którzy zrezygnowali z jedzenia sera bardzo szybko zauważają, że czują się nieco inaczej.
Eksperci wymieniają wiele efektów niejedzenia sera. Oto niektóre z najbardziej zaskakujących skutków ubocznych rezygnacji z sera. Poznaj je na kolejnych slajdach w naszej galerii >>>>>

REZYGNACJA Z SERA MOŻE POPRAWIĆ KONDYCJĘ SKÓRY
Odcień i tekstura skóry mogą się poprawić
Zmniejszenie spożycia sera i nabiału może mieć pozytywny wpływ zarówno na koloryt, jak i teksturę skóry. Dzieje się tak, ponieważ produkty mleczne zostały powiązane z nadmierną produkcją oleju. Ograniczenie ilości sera może poprawić koloryt skóry, ponieważ ser może przyczyniać się do nadmiernej produkcji sebum, co z kolei może powodować wypryski lub zatkane pory - tłumaczą eksperci.

REZYGNACJA Z SERA MOŻE MIEĆ WPŁYW NA MIGRENY
Rezygnując z jedzenia sera, możesz odczuwać mniej bólów głowy i migren
Przyczyną częstych migren może być dieta bogata w ser i nabiał. Ograniczenie sera może zmniejszyć bóle głowy i migreny spowodowane działaniem zawartej w serze tyraminy. Tyramina jest związkiem naturalnie występującym w roślinach i produktach zwierzęcych. Według badań duże ilości tyraminy w organizmie mogą wywoływać u ludzi bóle głowy i migreny.

REZYGNUJĄC Z SERA, MOŻESZ SCHUDNĄĆ
Spożywanie nadmiaru sera może negatywnie wpłynąć na cele związane z odchudzaniem. Ograniczenie sera może pomóc w zmniejszeniu wagi. Wynika to z cukru, tłuszczu i kalorii często występujących w serze. Na przykład jedna 100-gramowa porcja sera cheddar może zawierać do 33 gramów tłuszczu. Pomocne może być ograniczenie ilości spożywanego sera lub zamiana na ser o niskiej zawartości tłuszczu lub bez tłuszczu.