5 z 9
Zmniejszenie spożycia sera i ogólnie nabiału może pomóc...
fot. pixabay.com

REZYGNACJA Z SERA MOŻE ZMNIEJSZYĆ RYZYKO ZACHOROWANIA NA RAKA

Zmniejszenie spożycia sera i ogólnie nabiału może pomóc zmniejszyć ryzyko zachorowania na raka. Dzieje się tak, ponieważ jedząc mniej sera, spożywamy mniej kazeiny - białka znajdującego się w mleku, które może być związane z chorobą. Wykazano, że kazeina zwiększa tempo wzrostu guza w przypadku niektórych rodzajów nowotworów, takich jak rak prostaty i potencjalnie rak piersi - wyjaśniają eksperci. Kiedy jemy dużo sera, który składa się głównie z frakcji kazeiny, potencjalnie zwiększamy to ryzyko.

6 z 9
Możesz zmniejszyć stan zapalny w swoim ciele...
fot. Szymon Starnawski

REZYGNACJA Z SERA MOŻE ZMNIEJSZYĆ STAN ZAPALNY W ORGANIZMIE

Możesz zmniejszyć stan zapalny w swoim ciele
Sery i nabiał zawierają dużo dodatków, konserwantów i hormonów, które mogą powodować stany zapalne w organizmie. Jakość produktów mlecznych jest dziś znacznie niższa i bardziej zmodyfikowana niż nawet dwadzieścia lat temu. Jeśli nadal chcemy jeść sery, eksperci zalecają wybór tych z mniejszą ilością dodatków. Sery mniej przetworzone są nieco zdrowsze niż inne.

7 z 9
Możesz odczuwać mniej wzdęć...
fot. pixabay.com

REZYGNACJA Z SERA MOŻE ZMNIEJSZYĆ WZDĘCIA

Możesz odczuwać mniej wzdęć
Osoby, które borykają się z problemami trawiennymi i doświadczają częstych wzdęć, po ograniczeniu lub rezygnacji z sera i nabiału mogą zauważyć zmniejszenie się tych dolegliwości. Nabiał może powodować rozstrój żołądka i wzdęcia z powodu braku odpowiednich enzymów rozkładających cukier mleczny lub rzeczywistej alergii - tłumaczą eksperci. Ci, którym brakuje odpowiedniej ilości laktazy (enzymu trawiącego cukier mleczny), doświadczają nietolerancji laktozy i nadmiernego rozstroju przewodu pokarmowego oraz wzdęć podczas spożywania nabiału.

8 z 9
Będziesz żyć bardziej ekologicznie...
fot. pixabay.com

REZYGNACJA SERA JEST DOBRA DLA ŚRODOWISKA

Będziesz żyć bardziej ekologicznie
Spożywanie mniejszej ilości sera może być nie tylko korzystne dla zdrowia, ale może też pomóc Matce Ziemi. Ogólnie rzecz biorąc, produkcja mleka wymaga dużej ilości wody. Do wyprodukowania mleka zwierzęcego potrzeba trzy razy więcej wody niż do przeciętnego mleka roślinnego. Z punktu widzenia ochrony środowiska ser jest bardzo zasobochłonny.

Przewijaj aby przejść do kolejnej strony galerii.

Polecamy

Kierowca zasnął, auto dachowało. Groźne nocne zdarzenie w Nekli

Kierowca zasnął, auto dachowało. Groźne nocne zdarzenie w Nekli

Szok! Nie żyje Tomasz "Papaj" Lech, grudziądzki kulturysta i strongman

Szok! Nie żyje Tomasz "Papaj" Lech, grudziądzki kulturysta i strongman

"Makbet" był ostatnim spektaklem festiwalu Grudziądzka Wiosna Teatralna. Mamy zdjęcia

"Makbet" był ostatnim spektaklem festiwalu Grudziądzka Wiosna Teatralna. Mamy zdjęcia

Zobacz również

Aktywny wypoczynek na początek weekendu. Parkrun Bydgoszcz - mamy zdjęcia z 26.04

Aktywny wypoczynek na początek weekendu. Parkrun Bydgoszcz - mamy zdjęcia z 26.04

Zobaczcie jak one tańczą! Mistrzostwa Polski Mażoretek trwają w Chełmnie

Zobaczcie jak one tańczą! Mistrzostwa Polski Mażoretek trwają w Chełmnie