
REZYGNACJA Z SERA MOŻE ZMNIEJSZYĆ RYZYKO ZACHOROWANIA NA RAKA
Zmniejszenie spożycia sera i ogólnie nabiału może pomóc zmniejszyć ryzyko zachorowania na raka. Dzieje się tak, ponieważ jedząc mniej sera, spożywamy mniej kazeiny - białka znajdującego się w mleku, które może być związane z chorobą. Wykazano, że kazeina zwiększa tempo wzrostu guza w przypadku niektórych rodzajów nowotworów, takich jak rak prostaty i potencjalnie rak piersi - wyjaśniają eksperci. Kiedy jemy dużo sera, który składa się głównie z frakcji kazeiny, potencjalnie zwiększamy to ryzyko.

REZYGNACJA Z SERA MOŻE ZMNIEJSZYĆ STAN ZAPALNY W ORGANIZMIE
Możesz zmniejszyć stan zapalny w swoim ciele
Sery i nabiał zawierają dużo dodatków, konserwantów i hormonów, które mogą powodować stany zapalne w organizmie. Jakość produktów mlecznych jest dziś znacznie niższa i bardziej zmodyfikowana niż nawet dwadzieścia lat temu. Jeśli nadal chcemy jeść sery, eksperci zalecają wybór tych z mniejszą ilością dodatków. Sery mniej przetworzone są nieco zdrowsze niż inne.

REZYGNACJA Z SERA MOŻE ZMNIEJSZYĆ WZDĘCIA
Możesz odczuwać mniej wzdęć
Osoby, które borykają się z problemami trawiennymi i doświadczają częstych wzdęć, po ograniczeniu lub rezygnacji z sera i nabiału mogą zauważyć zmniejszenie się tych dolegliwości. Nabiał może powodować rozstrój żołądka i wzdęcia z powodu braku odpowiednich enzymów rozkładających cukier mleczny lub rzeczywistej alergii - tłumaczą eksperci. Ci, którym brakuje odpowiedniej ilości laktazy (enzymu trawiącego cukier mleczny), doświadczają nietolerancji laktozy i nadmiernego rozstroju przewodu pokarmowego oraz wzdęć podczas spożywania nabiału.

REZYGNACJA SERA JEST DOBRA DLA ŚRODOWISKA
Będziesz żyć bardziej ekologicznie
Spożywanie mniejszej ilości sera może być nie tylko korzystne dla zdrowia, ale może też pomóc Matce Ziemi. Ogólnie rzecz biorąc, produkcja mleka wymaga dużej ilości wody. Do wyprodukowania mleka zwierzęcego potrzeba trzy razy więcej wody niż do przeciętnego mleka roślinnego. Z punktu widzenia ochrony środowiska ser jest bardzo zasobochłonny.