Wkrótce jeżyny zaczną nabierać kolorów. W czerwcu zbiory zapowiadały się nieźle, ale susza podkurczyła owoce. Plantatorzy jeżyn, jak wszyscy rolnicy, zerkają w niebo z nadzieją na deszcz.
W województwie kujawsko-pomorskim uprawia się 7,63 hektarów jeżyn, m. in. w Czernikowie, Sępólnie Krajeńskim, Skępem, Nieszawie i Górznie.
Jeżyny to rośliny lecznicze. Cenne właściwości mają owoce, liście i korzenie jeżyn. Zawierają m. in. witaminę A, witaminy z grupy B, witaminę C, pektyny, garbniki i związki mineralne (potasu, wapnia i magnezu). Spożywanie owoców, soków i naparów z liści oraz korzeni jeżyny poprawia pracę przewodu pokarmowego i uspokaja. Jeżynę poleca się w czasie przekwitania u kobiet.
Takie są najczęstsze choroby jeżyn
Zapotrzebowanie na jeżyny trwa, tymczasem jeżyny smakują licznym szkodnikom. Eksperci z Instytutu Ogrodnictwa w Skierniewicach ustalili, które atakują jeżyny najczęściej. Sprawdźcie w naszej galerii.
