
W Polsce uprawia się głównie odmiany karłowe i tyczne fasoli. Wszystkie są narażone na choroby i ataki szkodników. Listę najpowszechniejszych problemów w uprawach fasoli opracowali badacze z Instytutu Ogrodnictwa w Skierniewicach.
Plantatorzy uważnie obserwują swoje uprawy w poszukiwaniu szkodników i pierwszych objawów choroby.
Jakie szkodniki i choroby pojawiają się najczęściej i po jakich objawach można je rozpoznać? Sprawdź teraz w naszej galerii >>>>>

Mozaika zwykła fasoli – siewki, które wyrastają z porażonych nasion są zniekształcone i jaśniejsze. Wzdłuż nerwu głównego na liściach pojawiają się wypukłości. Liście zwężają się, wydłużają i skręcają. Rosną wolniej. Strąki są wodniste i szare.

Bakterioza obwódkowa fasoli – na liściach pojawiają się owalne i jasnobrunatne plamy otoczony brunatną obwódką. Z czasem brunatne plamy obejmują całą powierzchnię liścia. Na strąkach widać czerwonobrązowe, okrągławe przebarwienia, które są otoczone wodnistą obwódką. Gdy strąki dojrzewają i stają się żółte, porażone części utrzymują kolor zielony. Po deszczach z plam wydostają się wysięki.

Antraknoza fasoli – na liściach widać czerwonawe lub brązowawe plamki, czasem na pędach starszych roślin pojawiają się brunatne plamy. Z czasem plamy obejmują dużą powierzchnię strąków, wtedy zasychają i mogą zamierać.