Smaki Kujaw i Pomorza SEZON 4 – odc. 24 - Strzelno, cz. 2

Takie szkodniki zjadają fasolkę
Fasola lubi żyzne i lekkie gleby, optymalny odczyn w glebach mineralnych wynosi 6,5–7,0 pH i 5,5–6 pH w glebach torfowych. Warto nawozić fasolę obornikiem, najlepiej rok przed zasiewem.
Eksperci z Instytutu Ogrodnictwa w Skierniewicach zaobserwowali, że "fasola nie powinna być uprawiana częściej niż co cztery lata po sobie ani po innych warzywach bobowatych (groch, bób), a z roślin rolniczych po: bobiku, soi, wyce, peluszce, koniczynie i lucernie. Mało przydatne są dla niej także stanowiska po marchwi, pietruszce i szpinaku. Nie powinna być uprawiana również w bliskim sąsiedztwie roślin bobowatych".
Takie są najczęstsze choroby fasoli [lista]
Są karłowe, biczykowe i tyczne odmiany fasoli. W Polsce uprawia się głównie odmiany karłowe i tyczne. Wszystkie są narażone na choroby i ataki szkodników. Listę najpowszechniejszych problemów w uprawach fasoli opracowali badacze z Instytutu Ogrodnictwa w Skierniewicach. Sprawdźcie teraz w naszej galerii, o które szkodniki i choroby fasoli chodzi i po jakich objawach można je rozpoznać.