
Szynka jest tradycyjnym daniem na Wielkanoc. Podaje się ją już od śniadania: w galarecie, wędzoną, duszoną w bigosie. Wielkanocny obiad często składa się z szynki, może być pieczona, serwowana w sosie albo parzona z kością. Szynka może być chuda i z tłuszczykiem. Każdy producent ma swoją recepturę i jest w czym wybierać. Sprawdziliśmy ofertę kujawsko-pomorskiego e-bazarku. Zobaczcie w naszej galerii.

Szynka długodojrzewająca eko (Łabiszyn Wieś) - leżakuje w dębowych beczkach przez trzy miesiące zasypana solą kłodawską. Następnie przez kolejne trzy miesiące wędzi się w tradycyjnej wędzarni w zimnym dymie z drewna olchowego. Szynka jest sprzedawana w plastrach. Kosztuje 119 zł za kg.

Szynka gotowana, wytwarzana w oparciu o tradycyjną recepturę. Surowiec pochodzi od świń rasy prymitywnej Złotnicka Pstra, z chowu wolno wybiegowego, bez stymulatorów wzrostu i komponentów paszy pochodzenia zwierzęcego. W żywieniu wykorzystywana jest śruta zbożowa i białko roślinne z polskich roślin strączkowych oraz parowane ziemniaki, warzywa, owoce i świeżo cięte zielonki. Nowy Dwór (gmina Koronowo) - 75 zł za kg.

Szynka pieczona tradycyjna z jednolitego mięśnia szynkowego, peklowana solą. Łabiszyn Wieś - 67 zł za kg.