
Te warzywa najlepiej smakują z grilla. Łatwo je przyrządzić i szybko się upieką. Zobacz >>

Jak zrobić marynatę do warzyw na grilla?
W misce wymieszaj 8 łyżek oliwy z oliwek (lub oleju rzepakowego) i 3 łyżki octu balsamicznego, dodaj czosnek przeciśnięty przez praskę, drobno posiekane zioła oraz przyprawy (rozmaryn, tymianek, bazylia, oregano, sól, pieprz). Całość dokładnie wymieszaj. Warzywa polej marynatą, wymieszaj i zostaw na około 2-3 godziny, by się "przegryzły".

Jak piec warzywa na grillu? Ile czasu?
Warzywa grilluje się na tackach lub w folii. Warzywa miękkie, jak np. pomidor, cukinia, pieczarki nie wymagają długiego pieczenia, wystarczy im kilka, do 10 minut. Warzywa twardsze, np. ziemniaki, potrzebują więcej czasu. Najlepiej co jakiś czas sprawdzać, czy warzywa są już miękkie i czy się nie przypalają.

Jakie przyprawy do warzyw na grilla?
Odpowiednio dobrana przyprawa do grillowanych warzyw podkreśli i uzupełni smak potraw. Godne polecenia są: czosnek, papryka słodka, sól, cebula, chili, kminek, oregano, natka pietruszki, rozmaryn, tymianek, szałwia.