Grillowanie - narodowy sport Polaków
Bardzo lubimy grillować. To okazja, by zjeść coś pysznego w gronie rodziny czy znajomych. W sezonie letnim sklepy prześcigają się w promocjach na produkty na grilla. A zgrillować można prawie wszystko.
Co Polacy najchętniej wrzucają na ruszt?
Z grilla lubimy przede wszystkim mięso i jego przetwory:
- kaszanka,
- karkówka,
- skrzydełka kurczaka,
- boczek,
- kiełbaski,
- kiełbaski białe,
- szaszłyki,
- ryba.
Najczęściej grillujemy kiełbasę i karkówkę. Z ryb dobre na grilla są łosoś, szczupak, pstrąg. Można kupić już gotowe, wyfiletowane ryby, albo płaty ze skórą. Skórka przypieczona na grillu będzie bardzo smakowita. Szaszłyki też mają wzięcie. Mięso poprzeplatane warzywami smakuje wyśmienicie.
Warzywa z grilla zyskują coraz większe uznanie wśród Polaków. Są bardzo smaczną, ale co ważne, także zdrowszą alternatywą dla mięsa. A mogą być też oczywiście uzupełnieniem, dodatkiem do dań mięsnych z grilla.
Jakie warzywa są najlepsze na grilla?
Z naszej galerii dowiesz się, które warzywa są idealne na grilla. Zarówno do warzyw z grilla, jak i do mięsa z grilla, świetnie pasują różne sosy i dressingi. W naszej galerii znajdziesz też przepisy na marynatę do warzyw z grilla oraz na wyśmienite sosy idealne do warzyw. Sprawdź koniecznie!
Jak zrobić marchewkę z grilla?
Marchewka to jedno z warzyw, które pysznie smakuje z grilla. Jak ją przygotować? Marchew obierz, umyj, rozłóż na tacce do grillowania lub blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Dopraw solą i pieprzem do smaku, skrop oliwą, miodem i odrobiną soku z cytryny. Możesz też posypać przyprawami - do marchewki z grilla pasuje tymianek i rozmaryn. Tak przygotowana marchewkę połóż na grillu na około 25–30 minut, aż będzie miękka.
