
Ochrona przed nowotworami i starzeniem się
Luteina to barwnik żółtka jaja. Posiada właściwości przeciwutleniające, dlatego może działać przeciwnowotworowo i spowalniać procesy starzenia się.

Układ nerwowy i krwionośny
Lecytyna i zawarta w niej cholina przyczyniają się do ochrony przed chorobami sercowo-naczyniowymi, wynikającymi z odkładania się blaszki miażdżycowej. Lecytyna jest ważna także dla utrzymania i poprawy funkcjonowania układu nerwowego. Cholina wpływa pozytywnie na proces uczenia się i zapamiętywania.

Jajko to silny alergen
Zwykle uczula białko jaja. Negatywne reakcje na spożycie żółtka są rzadsze. Najsilniej alergizuje jajko surowe, gotowanie eliminuje większość alergenów.

Wzmocnienie kości
Skorupki jajka to źródło łatwo przyswajalnego wapnia. Można je spożywać po wyparzeniu i zmieleniu na drobny proszek.