
Jajko w koszulce i na miękko
Najzdrowsze są jajka gotowane na miękko. Można je zjeść w takiej właśnie postaci - łyżeczką, albo wykorzystać jako dodatek do sałaty, położyć na kanapkę. Świetnie skomponuje się z tostem i awokado.

Z jajek można przygotować również dania obiadowe, np. kotlety z siekanych jajek, szakszukę, jajka zapiekane w piekarniku.

Z jajek można przygotować smaczne i różnorodne pasty. Jako dodatki można wykorzystać jogurt naturalny, przyprawy, pokrojone w drobną kostkę warzywa, np. paprykę, rzodkiewkę, szczypiorek, cebulkę.

Jajka są zdrowym i potrzebnym składnikiem w dobrze zbilansowanej diecie. Są źródłem pełnowartościowego białka, łatwo przyswajalnego przez organizm. Są również źródłem cennych składników odżywczych, takich jak witaminy A, E, D i K oraz B2 i B12, kwas pantotenowy, fosfor, potas, wapń, żelazo, sód, magnez, miedź, selen. Z jajek można przyrządzić wiele smacznych potraw.
Jakie właściwości zdrowotne mają jajka? Jak długo je trzeba gotować, aby wyszły na miękko? Sprawdź >>