
Niektóre produkty po ponownym podgrzaniu stają się toksyczne dla ludzkiego organizmu. Zamiast dobrego posiłku, można otrzymać zatrucie pokarmowe. Jakich produktów nie należy ponownie podgrzewać?
Sprawdź wszystkie produkty, których nie wolno podgrzewać drugi raz ---->

Grzyby
Grzyby to jeden z tych produktów, który jest ciężkostrawny. Jego ponowne odgrzewanie sprawi, że stanie się jeszcze bardziej trudny w trawieniu. Z tego też powodu najlepiej przygotować ich mniejszą porcję i zjeść od razu po ugotowaniu.
Sprawdź wszystkie produkty, których nie wolno podgrzewać drugi raz ---->
Czytaj też:Oto oznaki, że jesz za mało!

Kurczak
Ponowne podgrzewanie kurczaka sprawi, że mięso stanie się znacznie bardziej ciężkostrawne. Odgrzewając go, zmieniamy jego strukturę białkową, co może skutkować trudnościami z trawieniem i bólem brzucha. Pozostawionego na drugi dzień kurczaka znacznie lepiej zjeść na zimno, np. jako dodatek w sałatce.
Sprawdź wszystkie produkty, których nie wolno podgrzewać drugi raz ---->

Szpinak, seler, buraki, rzepa, sałata i rzodkiewki
Warzywa są bardzo zdrowe, jednak niektóre można gotować jedynie jeden raz. Należą do nich właśnie: szpinak, seler, buraki, rzepa, sałata i rzodkiewki. Ich ponowna obróbka cieplna sprawia, że zawarte w nich azotany przekształcają się w substancje toksyczne, czyli azotyny. Warto o tym pamiętać zwłaszcza w kontekście różnych zup czy sosów, które najczęściej przygotowuje się na kilka dni.
Sprawdź wszystkie produkty, których nie wolno podgrzewać drugi raz ---->
Czytaj też:Tyle kalorii mają w sobie pączki! Sprawdź