
Potrawy na bazie lub z dodatkiem mleka kokosowego
Mleko kokosowe po podgrzaniu niestety nie jest zbyt dobre dla ludzkiego organizmu. Zawarte w nim tłuszcze zamieniają się wówczas w tłuszcze niezdrowe, mogące wywołać wzrost poziomu cholesterolu w organizmie.
Sprawdź wszystkie produkty, których nie wolno podgrzewać drugi raz ---->

Ryż
W pozostawionym na dłużej niż godzinę po ugotowaniu lub przechowywanym dłużej niż jeden dzień w lodówce ryżu mogą rozwinąć się bakterie, które mogą zaowocować biegunką, nudnościami i wymiotami. Bakterie te nie giną pod wpływem ciepła, ale wytwarzają toksyczne związki.
Sprawdź wszystkie produkty, których nie wolno podgrzewać drugi raz ---->
Czytaj też:W taki sposób przyspieszysz swój metabolizm. Mamy sprawdzone sposoby

Jajka
Jajka najlepiej zjadać tuż po ich ugotowaniu bądź usmażeniu. Po ponownej obróbce cieplnej mogą stać się źródłem szkodliwych bakterii ze względu na szybko namnażającą się salmonellę. Wywołuje ona poważne zatrucia pokarmowe. Ponadto, takie jajka będą znacznie bardziej ciężkostrawne.
Sprawdź wszystkie produkty, których nie wolno podgrzewać drugi raz ---->

Ziemniaki
Ziemniaki to kolejny produkt, który najlepiej jeść zaraz po przygotowaniu. Odgrzewanie ich wpłynie nie tylko na walory smakowe, które ulegną znacznemu pogorszeniu, ale też na właściwości zdrowotne. Pozostawienie ugotowanych ziemniaków w temperaturze pokojowej przez dłuższy czas może przyczynić się do rozwoju bakterii clostridium botulinum. Jej spożycie może skończyć się zatruciem jadem kiełbasianym, którego objawem są m.in. osłabienie organizmu, niewyraźne widzenie, a nawet trudności z mówieniem.
Czytaj też:Te zioła są świetne na zdrowie i urodę. Sprawdź, co warto pić!