
Takich produktów lepiej nie grillować
Niektóre dania przyrządzane na grillu stają się niesmaczne a nawet niebezpieczne. Jest kilka produktów, które nie powinny trafić na ruszt - ze względów bezpieczeństwa, albo ze względu na utratę smaku:
- boczek - pryskający z mięsa tłuszcz jest łatwopalny; zamiast na grillu, lepiej przyrządzić boczek w piekarniku, na grillu elektrycznym lub na patelni;
- burgery - lepiej je przyrządzać na patelniach, bowiem zdaniem szefów kuchni podczas grillowania wiele tłustych i mięsnych soków kapie;
- krewetki - grillowanie krewetek w pancerzach jest świetne, ale lepiej nie kłaść na grillu obranych krewetek. Ich mięso jest zbyt podatne na wysychanie, niezależnie od tego, czy były wcześniej marynowane, czy nie;
- kotlety wieprzowe - na grillu łatwo wysychają;
- steki - Filet mignon, czyli steka z polędwicy wołowej, najlepiej przyrządzić z masłem czosnkowym na patelni, na grillu lepiej przyrządzać łatę wołową;
- ryby - nie wszystkie ryby nadają się na grilla, często przyklejają się do rusztu;
- sałata - grillowana sałata rzymska jest przepyszna, ale lepiej uważać z umieszczaniem na grillu innych rodzajów sałaty, które więdną, radicchio (cykoria sałatowa) staje się na grillu bardziej gorzka.