
Zbyt cienkie krojenie warzyw - to błąd. Warzywa do grillowania należy przygotować tak, by ich powierzchnia była jak największa oraz by się nie rozpadały i nie ześlizgiwały z rusztów. Na przykład bakłażana czy cukinię najlepiej pokroić w okrągłe albo długie plasterki.

Brudny grill to jeden z najczęściej popełnianych błędów. Brudne ruszty mogą nie tylko popsuć smak potraw z grilla, ale również zwiększają ryzyko przywierania. Ruszt należy czyścić od góry i od dołu za każdym razem przed zapaleniem. Najlepiej używać szczotki do grilla lub trzymać kulkę folii w szczypcach aby dobrze wyszorować ruszty. Następnie dobrze przetrzeć ruszty olejem roślinnym, zanim trafi na nie jedzenie.
Częstym błędem jest też nieprawidłowe przechowywanie grilla po zakończeniu przyrządzania jedzenia, wyczyszczeniu i schłodzeniu. Grille na węgiel drzewny można trzymać w garażu czy na tarasie. Zbiorniki z propanem nigdy nie powinny być przechowywane w zamkniętej przestrzeni, ponieważ mogą przeciekać. Idealnie powinny być przechowywane w zadaszonej, ale otwartej przestrzeni uniesionej nad ziemią. Jeśli masz osłoniętą werandę, byłoby to idealne miejsce. Jeśli nie - można je zostawić na zewnątrz. Nie przykrywaj grilla plandeką i nie zostawiaj go w trawie, ponieważ może to prowadzić do nagromadzenia się rdzy. Lepiej umieścić je na wzniesieniu z kilku cegieł lub kawałków drewna pod zadaszeniem jeśli to możliwe.

Grilla nie należy spuszczać z oczu. Podczas grillowania lepiej nie rozpraszać się chodzeniem po napoje czy przeglądaniem internetu. Smażąc steki, można zostawić pokrywę otwartą, aby mięso się nie parzyło i nie rozgotowało. Grillując, nie należy dopuścić do gwałtownych wahań temperatury. Zawsze należy starać się utrzymać stałe ciepło, jeśli to możliwe.

Ważne jest zachowanie bezpieczeństwa żywności. Surowe mięso na grilla należy umieścić na osobnym, czystym talerzu. Innego naczynia należy użyć podczas zdejmowania gotowego jedzenia z grilla. Podobnie z narzędziami - należy używać jednego narzędzia do surowego mięsa, a drugiego do mięsa już przyrządzonego. Szefowie kuchni ostrzegają przed zanieczyszczeniami krzyżowymi podczas grillowania surowego mięsa.