
Takie błędy popełniamy najczęściej podczas gotowania zupy pomidorowej. Przez to danie traci swój tradycyjny smak a nawet może stać się groźne dla zdrowia! Przez te błędy pomidorówka może nie się po prostu nie udać. Eksperci zdradzili kilka swoich trików i kulinarnych sekretów dotyczących gotowania zupy pomidorowej. Sprawdź teraz szczegóły w naszej galerii >>>>>

Na czym gotować zupę pomidorową?
Domowa pomidorówka jest przyrządzana często na bazie rosołu z dnia poprzedniego - i to dobrze! Bazą do zupy pomidorowej powinien być dobrej jakości bulion warzywny, rosół drobiowy lub wywar na kościach.

Czy pomidory do zupy pomidorowej trzeba przesmażyć?
Dużym błędem podczas gotowania zupy pomidorowej jest nieprzesmażanie pomidorów. Podsmażenie pomidorów na maśle czy oleju sprawia, że ich smak i aromat staje się bardziej intensywny, głęboki i wyrazisty.
Całe pomidory po przesmażeniu należy przetrzeć przez sito lub zblendować a potem dodać do gorącego rosołu. Przecier pomidorowy lub koncentrat również należy chwilę przesmażyć i dopiero potem dodać bulion.

Jaką śmietanę dodać do zupy pomidorowej?
Częstym błędem podczas gotowania zupy pomidorowej jest używanie zbyt chudej śmietany. Eksperci podpowiadają, że do pomidorówki najlepiej wybierać śmietanę, która zawiera 30 proc. tłuszczu. Dzięki temu osiągniemy idealny smak a jednocześnie mamy pewność, że śmietana się nie zwarzy. Pomidorówkę można też zabielić serkiem mascarpone lub mieszaniną śmietany i mąki - po dodaniu zupę należy zagotować. Śmietanę zawierającą mniej niż 30% tłuszczu trzeba "zahartować" przed dodaniem do zupy.