
Czy do zupy pomidorowej dodać cukier?
Wiele osób nie dodaje cukru do zupy pomidorowej a to błąd. Cukier jest ważny, wpływa na smak pomidorówki - to dzięki temu składnikowi zupa nabiera wyjątkowego, słodko-kwaśnego smaku. Odrobinę - od 1/8 do 1/2 łyżeczki cukru - należy dodać do podgrzewanych pomidorów.

Czy makaron lub ryż gotować w zupie pomidorowej?
Warto pamiętać, że ryż czy makaron należy ugotować osobno a nie w zupie, ponieważ staną się papkowate i miękkie. Chyba że zupy jest tyle, że zostanie zjedzona od razu bezpośrednio po ugotowaniu - wtedy można dodać makaron czy ryż bezpośrednio do zupy. Pomidorową można podać także z pierożkami czy kluseczkami.

Jakie zioła i przyprawy dodać do zupy pomidorowej?
Do zupy pomidorowej warto dodać liście laurowe, bazylię i pietruszkę. Wiele osób pomija te zioła i przyprawy a to właśnie one mają duży wpływ nie tylko na smak, ale także wygląd zupy.

Kiedy solić zupę pomidorową?
Zupy należy solić raczej pod koniec gotowania. Bulion, na bazie którego gotujemy pomidorówkę, ma już w sobie sól. Aby nie przesolić zupy, najlepiej doprawić ją pod koniec gotowania.