3 z 7
Poprzednie
Następne
Te dania jedz bez ograniczeń! TOP 6 najzdrowszych tradycyjnych dań wigilijnych [KALORIE, ZDROWIE]
Tradycyjne potrawy wigilijne, które możesz jeść bez wyrzutów sumienia! [KALORIE, ZDROWIE]
ŚLEDZIE
Nieco zapomniany w ciągu roku, śledź króluje na wigilijnym stole. I słusznie, bo to bardzo zdrowa ryba. Nie ustępuje łososiowi, zdecydowanie przewyższa świątecznego karpia.
Jako tłusta morska ryba, śledź zawiera bardzo dużo kwasów omega 3, które odgrywają nieocenioną rolę w prawidłowym funkcjonowaniu organizmu, m. in. dbają o młodość i witalność komórek ciała, działają przeciwdepresyjnie, wspomagają prawidłowe krążenie.
W śledziu znajdziemy witaminę D, potas, wapń, żelazo i selen. Ryba ta dostarcza również witaminy E, zwanej witaminą młodości, dzięki której skóra, włosy i paznokcie są bardziej odżywione, mocniejsze.