Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Te dodatki do kawy przyspieszą metabolizm i pomogą schudnąć. Zobacz TOP produkty

Redakcja Strony Zdrowia
Redakcja Strony Zdrowia
Zobacz w galerii jak działają popularne składniki dodane do kawy
Zobacz w galerii jak działają popularne składniki dodane do kawy Pixabay/zdjęcie ilustracyjne
A gdyby tak "mała czarna" odchudzała...? To jest możliwe! Zobacz jakie dodatki dodane do kawy przyspieszą Twój metabolizm, pozwolą schudnąć i korzystnie wpłyną na zdrowie.

Spis treści

Kawa zawierająca kofeinę może przyspieszać metabolizm i pomagać w spalaniu tłuszczu. Ten efekt można „zepsuć” dodając do kawy tuczący/niezdrowy biały cukier, słodkie syropy czy tłustą śmietankę. Są jednak produkty, które dodane do kawy mogą jeszcze bardziej podkręcić jej działanie metaboliczne. Niektóre zmieniają smak napoju, ale wiele z nich pozytywnie Cię zaskoczy!

Jakie dodatki do kawy?

Kawa świetnie łączy się z przyprawami korzennymi, ale też z nabiałem czy innymi dodatkami. Najlepiej zdecydować się na produkty korzystnie wpływające na organizm, których nie da się samodzielnie spożyć (aromatyczne przyprawy).

Dodatki do kawy:

  • chilli
  • pieprz
  • kurkuma
  • imbir
  • cynamon
  • tłuszcz – masło klarowane lub olej kokosowy
  • cytryna
  • jajko

Dodatki można ze sobą łączyć (np. pieprz z kurkumą czy cynamon z imbirem). Można je także wzbogacić o zdrowe produkty spoza tej listy, jak np. kakao, które świetnie komponuje się z chilli.

TOP składniki do kawy – właściwości

Jak zrobić kawę z dodatkami? Do większości podkręconych napojów kawowych, najpierw parzymy kawę w ulubiony sposób – tradycyjnie, w kawiarce lub przy użyciu ekspresu. Najprościej jest ją połączyć z dodatkami w proszku, jak cynamon, chilli, imbir mielony czy kurkuma z pieprzem.

Wówczas wystarczy zamieszać kawowy napój. Cytrynę możemy dodać, tak jak do herbaty, w formie plasterka lub wyciśniętego soku. Świeży, obrany imbir także kroimy w plasterki (możemy chwilę gotować w małej ilości wody). Do kawy dajemy też imbir w formie korzenia przeciśniętego przez praskę lub startego na tarce o drobnych oczkach.

W przypadku kawy z tłuszczem – napój trzeba zblendować. Kawa z jajkiem jest nieco bardziej skomplikowana i trzeba ją ugotować. Zobacz w galerii jak działają popularne składniki dodane do kawy.

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Polski smog najbardziej szkodzi kobietom!

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na pomorska.pl Gazeta Pomorska