Spis treści
Kawa zawierająca kofeinę może przyspieszać metabolizm i pomagać w spalaniu tłuszczu. Ten efekt można „zepsuć” dodając do kawy tuczący/niezdrowy biały cukier, słodkie syropy czy tłustą śmietankę. Są jednak produkty, które dodane do kawy mogą jeszcze bardziej podkręcić jej działanie metaboliczne. Niektóre zmieniają smak napoju, ale wiele z nich pozytywnie Cię zaskoczy!
Jakie dodatki do kawy?
Kawa świetnie łączy się z przyprawami korzennymi, ale też z nabiałem czy innymi dodatkami. Najlepiej zdecydować się na produkty korzystnie wpływające na organizm, których nie da się samodzielnie spożyć (aromatyczne przyprawy).
Dodatki do kawy:
- chilli
- pieprz
- kurkuma
- imbir
- cynamon
- tłuszcz – masło klarowane lub olej kokosowy
- cytryna
- jajko
Dodatki można ze sobą łączyć (np. pieprz z kurkumą czy cynamon z imbirem). Można je także wzbogacić o zdrowe produkty spoza tej listy, jak np. kakao, które świetnie komponuje się z chilli.
TOP składniki do kawy – właściwości
Jak zrobić kawę z dodatkami? Do większości podkręconych napojów kawowych, najpierw parzymy kawę w ulubiony sposób – tradycyjnie, w kawiarce lub przy użyciu ekspresu. Najprościej jest ją połączyć z dodatkami w proszku, jak cynamon, chilli, imbir mielony czy kurkuma z pieprzem.
Wówczas wystarczy zamieszać kawowy napój. Cytrynę możemy dodać, tak jak do herbaty, w formie plasterka lub wyciśniętego soku. Świeży, obrany imbir także kroimy w plasterki (możemy chwilę gotować w małej ilości wody). Do kawy dajemy też imbir w formie korzenia przeciśniętego przez praskę lub startego na tarce o drobnych oczkach.
W przypadku kawy z tłuszczem – napój trzeba zblendować. Kawa z jajkiem jest nieco bardziej skomplikowana i trzeba ją ugotować. Zobacz w galerii jak działają popularne składniki dodane do kawy.
