
Niektóre "złote rady" z Internetu mogą sprawić, że nasze rośliny będą tak wyglądały. Zobaczcie, na co uważać.

Fusy z kawy
Fusy z kawy są polecane do nawożenia roślin. Można domieszać je do podłoża lub zalać powtórnie wodą i podlewać nią kwiaty. Czy warto ich używać? I tak, i nie.
TAK, ale tylko do roślin, które lubią kwaśną ziemię. Należy do nich większość roślin doniczkowych. Wynika to z faktu, że fusy z kawy mają lekko kwaśny odczyn i zakwaszą podłoże.
NIE do roślin, które lubią ziemię o odczynie zasadowym lub obojętnym. Wśród roślin doniczkowych nie ma ich wiele. Listę roślin, które lubią dane podłoże znajdziecie na slajdzie nr 4.
NIE do robienia rozsad - kofeina hamuje kiełkowanie nasion.

Skorupki jajek
Jako nawóz polecane są też rozdrobnione skorupki jajek lub woda, którą były zalane skorupki. Zawierają one wapń i inne minerały. Są jednak rośliny, które wapnia nie tolerują - i jest wśród nich większość kwiatów doniczkowych. Skorupki nadadzą podłożu zasadowy odczyn, więc zadziałają odwrotnie niż fusy z kawy.
Można ich zatem używać następująco:
TAK do kwiatów, które lubią obojętny lub zasadowy odczyn ziemi.
NIE do roślin, które lubią kwaśny odczyn ziemi, czyli większości roślin doniczkowych.

Mleko
Jedną z propozycji jest podlewanie roślin mlekiem. Metoda jest dość kontrowersyjna, gdyż mleko to produkt spożywczy, który łatwo się psuje, dlatego dodany do ziemi może sprawić, że korzenie rośliny się zaduszą, a w podłożu zaczną rozwijać się grzyby lub bakterie.
Poza tym trzeba pamiętać, że mleko zawiera wapń - podobnie jak skorupki jaj. Mleko nie nadaje się do wszystkich roślin! Czy i jak go używać?
TAK nie częściej niż raz na miesiąc, rozpuszczając z dużą ilością wody (można też wykorzystać wodę po wypłukaniu butelki lub kartonu).
TAK wyłącznie do roślin, które lubią zasadowe lub obojętne podłoże.
NIE do roślin, które lubią kwaśne podłoże.