
Arbuzy nie dla wszystkich! Kto nie powinien ich jeść?
Arbuzy mają wiele właściwości prozdrowotnych: działają przeciwzapalnie, wspierają pracę serca i zmniejszają ryzyko rozwoju miażdżycy, neutralizują wolne rodniki, działają przeciwnowotworowo, a także mogą być pomocne przy chudnięciu i wspierają prawidłowe nawodnienie organizmu.
Jednak nie wszyscy powinni jeść arbuzy. Zobacz, czy ty też jesteś na liście osób, które powinny wykluczyć arbuzy z diety.

Arbuz a alkohol
U osób, które spożywają duże ilości alkoholu, a także spożywają go regularnie, szkodliwie może działać likopen zawarty w arbuzie.
Likopen to fitoskładnik, działa przeciwnowotworowo, ochronnie na układ krążenia, wątrobę i układ nerwowy. Jednak likopen w połączeniu z alkoholem może powodować stany zapalne w wątrobie.

Cukrzyca
Arbuz zawiera niewiele kalorii, jednak nie jest wskazany dla osób chorujących na cukrzycę. Miąższ z arbuza charakteryzuje się wysokim indeksem glikemicznym. Po zjedzeniu nawet niewielkiej ilości poziom glukozy we krwi może gwałtownie wzrosnąć.

Nietolerancja fruktozy
100 g arbuza zawiera około 3-4 gramy fruktozy. To nie jest dużo, jednak zwykle arbuza zjadamy na raz w większych ilościach. Dlatego osoby cierpiące na nietolerancję fruktozy powinny uważać przy spożywaniu arbuza, gdyż może się to skończyć wysypką na ciele lub przykrymi dolegliwościami trawiennymi, jak wzdęcia, biegunki.