5 z 8

fot. Pixabay.com
Niewydolność serca
Przy niewydolności serca może być niewskazane przyjmowanie dużej ilości płynów. Arbuz to w ponad 90 proc. woda, zatem przy takim schorzeniu lepiej zasięgnąć porady lekarza przed spożywaniem arbuza.
6 z 8

fot. Pixabay.com
Niewydolność nerek
Osoby cierpiące na niewydolność nerek muszą ściśle przestrzegać reżimu ilości płynów, które spożywają. Uszkodzone nerki mają ograniczoną wydolność, a arbuz to głównie woda.
W razie wątpliwości najlepiej zasięgnąć porady lekarza.
7 z 8

fot. Pixabay.com
Dieta ubogopotasowa
Osoby będące na diecie ubogiej w potas, a także osoby z chorobami nerek, powinny ostrożnie podejść do spożywania arbuza. Arbuz zawiera ponadprzeciętnie dużo potasu - 100 g tego owocu to aż 112 mg potasu. Zbyt wysoki poziom potasu we krwi prowadzi do hiperkaliemii.