
Skutki uboczne spożywania kalafiora
Kalafior nie każdemu będzie służył – czasem warto wyłączyć ze swojej diety. Kto powinien tak zrobić? Szczegółowe informacje na kolejnych slajdach.

Kalafior a refluks
Kalafior zawiera siarkę, która nasila produkcję kwasu. Zatem osoby cierpiące na jego nadprodukcję, refluks, czy mające wrażliwy żołądek powinny wyłączyć go ze swojej diety.

Kalafior a problemy jelitowe
Kalafior, jak i inne kapustne warzywa, może wywoływać wzdęcia, a także biegunki. Zawiera sporo błonnika, siarki, a także jest ciężkostrawny. Osoby cierpiące na zespół jelita drażliwego lub SIBO powinny unikać spożywania tego warzywa.

Kalafior a praca tarczycy
Kalafior zawiera goitrogeny, które hamują wchłanianie jodu do organizmu, a to zaburza pracę tarczycy i działa wolotwórczo. Zatem osoby z Hashimoto, niedoczynnością lub nadczynnością tarczycy powinny ograniczyć spożycie kalafiorów.