MKTG SR - pasek na kartach artykułów

Te osoby nie powinny jeść kalafiora. Jakie są skutki uboczne jedzenia kalafiorów i z jakimi lekami ich nie łączyć?

Kalafior nie każdemu będzie służył – czasem warto wyłączyć ze swojej diety. Kto powinien tak zrobić? Szczegółowe informacje na kolejnych slajdach.
Kalafior nie każdemu będzie służył – czasem warto wyłączyć ze swojej diety. Kto powinien tak zrobić? Szczegółowe informacje na kolejnych slajdach. pixabay
Kalafior to pyszne warzywo o niepowtarzalnym smaku, które wzbogaci każde danie obiadowe. Najlepszy jest oczywiście ten świeży jedzony w sezonie, jednak mrożony również się sprawdzi. Niestety, niektóre osoby ze względu na swoje schorzenia powinny wyłączyć to warzywo ze swojego jadłospisu. Komu szkodzi kalafior?

Kalafior – smaczny i niskokaloryczny

Kalafior występuje w odmianach wiosennych i jesiennych, dzięki temu z łatwością kupimy go w sklepach spożywczych niemal przez cały rok. Najpopularniejszy jest ten biały, choć w sezonie dostępne są też kalafiory fioletowe oraz odmiana romanesca o intensywnie zielonej barwie i spiralnych różyczkach. Warto wspomnieć, że kalafior ma niski indeks glikemiczny (jest zatem odpowiedni dla cukrzyków) oraz ma mało kalorii (więc zalecany jest osobom na diecie odchudzającej).

Jak serwować kalafiora?

Kalafior nadaje się nie tylko do gotowania, ale także do pieczenia, smażenia (po wstępnej obróbce), można go także mrozić, a nawet kisić! Warto sięgać po kolorowe odmiany tego warzywa (zielone i fioletowe), które poza doskonałym smakiem będą się też rewelacyjnie prezentowały na talerzu.

Kalafior można serwować z zasmażką do obiadu, przygotować z niego kremową zupę z grzankami, a także opanierować i smażyć jak kotlety schabowe – idealny przysmak dla wegetarian! Żeby wydobyć z niego jeszcze więcej smaku można przygotować ostrą marynatę z oleju, chilli i czosnku lub też kremowe sosy na bazie majonezu lub musztardy.

Kalafior – właściwości zdrowotne

Kalafior zawiera sporo fosforu, magnezu, potasu, witamin C i K, a także kwasu foliowego. Dzięki antyoksydantom zwalcza wolne rodniki i zapobiega powstawaniu nowotworów, pomaga utrzymać równowagę hormonalną, chroni kości i stawy przed degeneracją. Jego spożycie wiąże się z niższym ryzykiem udaru, zawału i choroby wieńcowej. U osób starszych zapobiega degeneracji plamki żółtej i pogorszeniu się wzroku. Jak widać kalafior może korzystnie wpłynąć niemal na cały organizm i dostarczyć nam mnóstwa witamin i mikroelementów! Niestety, zawiera też kilka składników, które mogą pogorszyć nasz stan zdrowia.

Trwa głosowanie...

Kupujesz warzywa w markecie czy na targowisku?

Kto nie powinien jeść kalafiorów?

Kalafior ma wyjątkowy smak i mnóstwo cennych właściwości. Jednak mimo to nie każdy może go spożywać. Przy jakich schorzeniach nie powinno jeść się kalafiora? Jakich leków nie łączyć z tym warzywem? Odpowiedzi na te pytania znajdziesz w naszej galerii zdjęć.

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Szarlotka tatrzańska

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na pomorska.pl Gazeta Pomorska