
Choć piwo wielu osobom wydaje się alkoholem najmniej szkodliwym spośród wszystkich innych dostępnych na półkach sklepowych, jego spożywanie, zwłaszcza w dużych ilościach, może powodować u niektórych dolegliwości zdrowotne. Sprawdź na kolejnych slajdach galerii, kto powinien wykluczyć piwo ze swojej diety.

Cukrzyca
W wyniku fermentacji piwa, powstaje cukier. Dlatego właśnie piwo jest groźne dla osób z cukrzycą - szybko podnosi poziom cukru we krwi i może doprowadzić do hiperglikemii!

Otyłość
Piwo jest bardzo kalorycznym napojem wyskokowym - jedna butelka (0,5 l) ma od 200 do 300 kcal. Dodatkowo piwo zaostrza apetyt, co może prowadzić do jeszcze szybszego wzrostu wagi.

Nietolerancja glutenu
Duża część piw zawiera gluten, który u osób z nietolerancją będzie powodował problemy żołądkowo-jelitowe. Skutkiem są nieprzyjemne dolegliwości m.in. wzdęcia czy bóle brzucha.