
Ciastka i przekąski wykonane z ciasta francuskiego nie są dobrym źródłem witamin i minerałów. 28-gramowa porcja zawiera 4 procent dziennego zalecanego spożycia żelaza, ale ciasto francuskie nie jest dobrym źródłem innych, pożytecznych składników odżywczych.

Mała porcja ciasta francuskiego zawiera tylko 2 g tego biała - to śladowe ilości, niewiele ponad jedną czwartą tego, co zawiera filiżanka mleka. Białko dostarcza organizmowi aminokwasy, budulec komórek i tkanek. Ciasto francuskie nie jest dobrym źródłem białka.

Warto zastanowić się nad zastąpieniem niezbyt wartościowego i tłustego ciasta francuskiego zdrową alternatywą. Ciasto Filo jest bardzo podobne w fakturze do ciasta francuskiego - to bardzo cienkie arkusze, zwykle wykonane z oleju, mąki i wody. Przygotowanie ciasta Filo nie wymaga użycia takich ilości masła lub innego typu tłuszczu, dzięki czemu jest ono mniej kaloryczne.