To się dzieje z organizmem, gdy jemy ciasto francuskie
Ciasto francuskie to wyjątkowy rodzaj ciasta o specyficznej, warstwowej strukturze w postaci cieniutkich listków.
Ciasto francuskie otrzymuje się przez połączenie dwóch rodzajów ciast. Ciasto podstawowe, tzw. „grunt”, przygotowuje się z mąki pszennej, jaj, soli i kwasu organicznego (octu lub kwasku cytrynowego). Drugim rodzajem ciasta jest ciasto maślane, złożone z masła z niewielkim dodatkiem mąki.
Ciasto maślane należy ułożyć na cieście podstawowym tak, aby złożyć całość w kopertę i rozwałkować na grubość mniej więcej 2 cm. Następnie składa się je na 4 warstwy i odstawia do schłodzenia. Rozwałkowywanie i składanie należy powtórzyć co najmniej 4 razy, ale nie więcej niż 6. Wałkowanie ciasta należy przerywać chłodzeniem, gdyż właśnie to powoduje zestalanie się tłuszczu w cieście. Ciasto francuskie należy piec w dość gorącym piekarniku – w temperaturze ok. 200°C.
- 28 gramów ciasta francuskiego zawiera 158 kalorii
- porcja chleba pszennego zawiera 55 kalorii
Samodzielne wykonanie ciasta francuskiego nie jest trudne, ale jest bardzo czasochłonne, dlatego większość osób decyduje się na zakup gotowego ciasta francuskiego.
Z ciasta francuskiego można przygotowywać wiele dań i przekąsek zarówno słodkich, jak i słonych. Można je zawijać, skręcać, wyginać w kształt podkowy, wycinać na różne kształty, składać w koperty, rożki czy najpopularniejsze rogaliki - croissanty - i nadziewać farszem słodkim bądź słonym. Można również przyrządzać z ciasta francuskiego słodkie lub wytrawne wypieki pieczone w formach - tartaletki i tarty. Możliwości są nieograniczone!
Okazuje się jednak, że niektóre osoby powinny ograniczyć spożywanie ciasta francuskiego lub całkowicie wykluczyć je z diety. Warto wiedzieć, komu ciasto francuskie może zaszkodzić.
Te osoby nie powinny jeść ciasta francuskiego
Kto powinien zrezygnować z jedzenia ciasta francuskiego? Komu może zaszkodzić ciasto francuskie? Zobacz w naszej galerii, co dzieje się z organizmem, gdy jemy ciasto francuskie i kto nie powinien go jeść:
