MKTG SR - pasek na kartach artykułów
4 z 7
Przeglądaj galerię za pomocą strzałek na klawiaturze
Poprzednie
Następne
Przesuń zdjęcie palcem
3. SZPARAGI...
fot. Pixabay

Te owoce i warzywa są zdrowsze po ugotowaniu, niż na surowo! [lista]

Te owoce i warzywa są zdrowsze po ugotowaniu, niż na surowo! Sprawdź! [TOP 6]

3. SZPARAGI

Szparagi można jeść na surowo. Wystarczy odłamać zdrewniałe końcówki, jeśli są świeże to nie wymagają nawet obierania. Można je podawać w sałatce a lekko zblanszowane będą świetnym dodatkiem do jajek.

Czytaj też: Nie jedz tego rano! Top 8 rzeczy, których nie powinno się jeść na śniadanie [zdjęcia]

Jednak gotowanie szparagów zmiękcza ich grube ściany, które utrudniają naszemu organizmowi wchłanianie witaminy A, C, E i kwasu foliowego. W przypadku szparagów gotowanie powoduje również, że przeciwutleniacze, zwłaszcza kwas ferulowy, są bardziej dostępne dla organizmu.

Zobacz również

Ostatnie prace w nowej hali sportowej. Niecały miesiąc do otwarcia

Ostatnie prace w nowej hali sportowej. Niecały miesiąc do otwarcia

Dziecko w stanie ciężkim, ale stabilnym. Kim jest ojciec? Sprawa 13-letniej matki

Dziecko w stanie ciężkim, ale stabilnym. Kim jest ojciec? Sprawa 13-letniej matki

Polecamy

Nowa skarbniczka w Chełmnie! Zatrudnił ją burmistrz, wypowiedzenie złożył poprzednik

Nowa skarbniczka w Chełmnie! Zatrudnił ją burmistrz, wypowiedzenie złożył poprzednik

W czerwcu pierwsze kurki. To musisz wiedzieć o pieprznikach jadalnych

W czerwcu pierwsze kurki. To musisz wiedzieć o pieprznikach jadalnych

Palenie tylko dla bogatych? Po weekendzie wchodzą w życie poważne zmiany

Palenie tylko dla bogatych? Po weekendzie wchodzą w życie poważne zmiany