
Te owoce i warzywa są zdrowsze po ugotowaniu, niż na surowo! Sprawdź! [TOP 6]
4. POMIDORY
Świeże pomidory, najlepiej prosto z ogródka - ciężko się im oprzeć nie tylko latem, gdy przypada na nie najlepszy okres. Jednak to gotowanie uwalnia z pomidorów likopen - silny przeciwutleniacz, który obniża ryzyko raka i ataków serca. Gotowanie pomidorów rozbija ich ściany komórkowe i uwalnia tak pożądany likopen, aby nasz organizm mógł się nim cieszyć.
Czytaj też: Nie jedz tego rano! Top 8 rzeczy, których nie powinno się jeść na śniadanie [zdjęcia]
Wprawdzie jednocześnie gotowanie zmniejsza zawartość witaminy C w pomidorach, ale źródeł witaminy C jest znacznie więcej niż likopenu w warzywach i owocach powszechnie spożywanych, więc taki kompromis jest tego wart.

Te owoce i warzywa są zdrowsze po ugotowaniu, niż na surowo! Sprawdź! [TOP 6]
5. GRZYBY
Z badań wynika, że grzyby są zasadniczo niestrawne, dopóki się ich nie ugotuje. Wraz z podgrzewaniem, z grzybów uwalniają się składniki odżywcze, w tym białko, witaminy z grupy B i minerały, a także sporo innych związków nie występujących w innych produktach spożywczych.
Czytaj też: Nie jedz tego rano! Top 8 rzeczy, których nie powinno się jeść na śniadanie [zdjęcia]
W azjatyckiej tradycji grzyby są uważane za leki, ponieważ mogą wspierać naturalną obronę organizmu poprzez wzmocnienie układu odpornościowego.

Te owoce i warzywa są zdrowsze po ugotowaniu, niż na surowo! Sprawdź! [TOP 6]
6. DYNIA I INNE WARZYWA DYNIOWATE
Prawdopodobnie niewiele osób myśli, żeby surowa dynia stała się podstawą ich menu. Ale sporo osób rezygnuje z niej zupełnie na rzecz innych warzyw. Niesłusznie. Dynia zawiera całe mnóstwo wspaniałych przeciwutleniaczy, takich jak choćby beta-karoten, które organizm łatwiej wchłania po podgrzaniu.
Czytaj też: Nie jedz tego rano! Top 8 rzeczy, których nie powinno się jeść na śniadanie [zdjęcia]