
Dieta odmładzająca nazywana jest też dietą "na zmarszczki". Okazuje się, że jedzenie może spowalniać procesy starzenia. Eksperci wskazują 10 produktów odmładzających. Zobacz teraz jedzenie, której odejmuje lat >>>>>

OWOCE JAGODOWE
Ważnym kluczem do opóźniania procesu starzenia jest spożywanie pokarmów bogatych w przeciwutleniacze. Dzieje się tak, ponieważ organizm przechodzi proces zwany utlenianiem, w wyniku którego powstają cząsteczki zwane "wolnymi rodnikami", które mogą powodować uszkodzenia komórek i zwiększać ryzyko chorób przewlekłych. Przeciwutleniacze mogą bezpośrednio pomóc w walce z wolnymi rodnikami powodującymi szkody w organizmie.
Jeśli chodzi o żywność bogatą w przeciwutleniacze, jagody są na pierwszym miejscu. Jak wskazują eksperci, jagody są bogate w przeciwutleniacze, takie jak antocyjany i witamina C, które zwalczają stres oksydacyjny i stany zapalne w organizmie. Uszkodzenia spowodowane stresem oksydacyjnym powodowane przez wolne rodniki mogą również wpływać na zdrowie skóry, dlatego spożywanie pokarmów bogatych w przeciwutleniacze pomaga chronić skórę przed przedwczesnym starzeniem się i poprawiać jej ogólny stan zdrowia. Jagody mogą poprawić elastyczność skóry i zmniejszać widoczność zmarszczek.

TŁUSTE RYBY
Tłuste ryby są bogate w zdrowe tłuszcze, takie jak kwasy tłuszczowe omega-3, które zdaniem ekspertów mogą pomóc w utrzymaniu zdrowia serca i mózgu, a także zmniejszyć ryzyko chorób związanych z wiekiem. Pokarmy bogate w kwasy omega-3, takie jak tłuste ryby, mogą również pomóc w utrzymaniu młodszej skóry. Te zdrowe tłuszcze mogą również poprawiać elastyczność i nawilżenie skóry, zapewniając młodzieńczą i promienną cerę.

ORZECHY I NASIONA
Orzechy i nasiona dostarczają zarówno zdrowych tłuszczów, jak i przeciwutleniaczy. Przeciwutleniacze znajdujące się w orzechach i nasionach zwalczają wolne rodniki, zapobiegając starzeniu się skóry i zmniejszając ryzyko chorób przewlekłych związanych ze starzeniem się. Zwłaszcza migdały są dobrym źródłem witaminy E, przeciwutleniacza, który chroni skórę przed uszkodzeniami oksydacyjnymi i może pomóc w utrzymaniu elastyczności i nawilżenia skóry, potencjalnie zmniejszając oznaki starzenia. Włączenie do diety orzechów takich jak migdały może pomóc zachować zdrowy, młodzieńczy blask. Orzechy - zwłaszcza włoskie - również zawierają kwasy tłuszczowe omega-3, a nasiona, takie jak siemię lniane, są jednymi z najbogatszych źródeł roślinnych kwasów tłuszczowych omega-3. Spożywanie tych zdrowych tłuszczów może przyczynić się do spowolnienia tempa starzenia się - zarówno wewnętrznego, jak i zewnętrznego.