
ZIELONE WARZYWA LIŚCIASTE
Zielone warzywa liściaste, takie jak szpinak, jarmuż i boćwina oferują witaminy A, C i K oraz minerały, takie jak żelazo i wapń. Aby zapewnić zdrowsze starzenie się, zawarte w nich składniki odżywcze mogą poprawiać zdrowie skóry, pomagać w produkcji kolagenu i chronić przed uszkodzeniami skóry spowodowanymi promieniowaniem UV. Oprócz zdrowia skóry, witaminę K powiązano także ze zmniejszeniem ryzyka chorób związanych z wiekiem, a witamina C pomaga spowolnić związany z wiekiem spadek funkcji poznawczych.

AWOKADO
Witamina E - silny przeciwutleniacz - ma związek z lepszym zdrowiem skóry i można ją znaleźć w orzechach, takich jak migdały, ale witaminę tę można również znaleźć w awokado. To produkt bogaty w witaminę E, dzięki czemu może pomóc chronić skórę przed uszkodzeniami UV i zachować jej młodzieńczy wygląd. Awokado zawiera też zdrowe tłuszcze, które mogą nawilżać i odżywiać skórę. Awokado może pomóc w utrzymaniu zdrowego serca w miarę starzenia się, poprzez zmniejszenie poziomu złego cholesterolu.

BATATY
Słodkie ziemniaki, czyli bataty, zawierają beta-karoten, który odpowiada za ich żywy pomarańczowy odcień. Związek ten zapewnia również mnóstwo korzyści zdrowotnych. Beta-karoten jest prekursorem witaminy A i wiąże się go ze zdrowiem skóry i redukcją zmarszczek. Poza tym badania wykazały również, że beta-karoten może być pomocny w zapobieganiu różnym chorobom przewlekłym. Słodkie ziemniaki zawierają również witaminy C i E, które mogą pomóc w walce z wolnymi rodnikami.

POMIDORY
Pomidory są bogate likopen, który nadaje im piękny czerwony kolor. Związek ten ma właściwości przeciwutleniające, chroni skórę przed uszkodzeniami słonecznymi i zmniejsza oznaki starzenia. Korzyści płynące z likopenu wykraczają jednak poza samo zdrowie skóry. Dieta bogata w likopen może pomóc zmniejszyć ryzyko chorób układu krążenia i poprawić zdrowie naczyń krwionośnych, dlatego spożywanie pomidorów może wspomagać zdrowie serca, przyczyniając się do młodego i pełnego energii życia.