
Podobnie jak ryby orzechy także stanowią dobre źródło kwasów Omega-3 i Omega-6. Ich jedzenia ułatwia zatem procesy zapamiętywania, ale też korzystnie wpływają na zdrowie serca i skóry.
Sprawdź kolejny produkt --->

Aminokwasy to kolejny niezbędny składnik naszej diety. Dzięki nim dochodzi do syntezy neuroprzekaźników. Ich niedobór może prowadzić do niepokoju i obniżenia sprawności umysłowej.
Poza twarogiem znajdziemy je w tofu, komosie ryżowej, soi oraz w jajkach.
Sprawdź kolejny produkt --->

Liście szpinaku są naturalnym źródłem magnezu, który obniża poziom hormonów odpowiedzialnych za stres i chroni układ nerwowy przed ich szkodliwym działaniem. Ponadto, magnez dobrze redukuje uczucie niepokoju i pobudzenia, a tym samym przyczynia się do ograniczenia obsesyjnych myśli i lęków.
Ten pierwiastek dostarczymy do organizmu, jedząc nie tylko szpinak, ale i pestki dyni, nasiona chia, czarną fasolę i pijąc mleko sojowe.
Sprawdź kolejny produkt --->

Gorzka czekolada zawiera cynk, czyli jeden z najważniejszych pierwiastków śladowych w organizmie człowieka. To także bardzo cenny składnik dla mózgu. Pomaga on m.in. utrzymać odporność czy wspiera prawidłowe procesy krzepnięcia krwi. Niedobór, ale i nadmiar cynku może za to skutkować upośledzeniem funkcji poznawczych, przyczyniając się do zaburzenia uczenia się i pamięci.
Cynk znajdziemy też w warzywach strączkowych, pszenicy, jajkach czy ryżu.
Sprawdź kolejny produkt --->