
Przeciwutleniacze opóźniają i zapobiegają uszkodzenia komórek. Przeciwutleniacze można podzielić na flawonoidy, ich źródłem są głównie rośliny, oraz nieflawonoidy, występują w witaminach czy enzymach.
Dwa rodzaje flawonoidów – luteolina i diosmina – zmniejszają poziom beta-amyloidu w mózgu, opóźniając tym samym chorobę Alzheimera i zapobiegając problemom z pamięcią.
Gdzie je znajdziemy? W pomidorach, jeżynach, jagodach, malinach, truskawkach, zielonej herbacie, ale też w przyprawach takich jak: imbir, kurkuma, cynamon, kolendra i oregano.
Sprawdź kolejny produkt --->

Żelazo jest jednym z tych składników, bez których organizm nie potrafi prawidłowo funkcjonować. Niedobór żelaza powoduje zmęczenie i zmniejsza wydajność całego organizmu. Warto zatem jeść rośliny strączkowe, które są pełne tego pierwiastka.
Żelazo można też znaleźć w suszonych owocach, orzechach, wątróbce czy mięsie wołowym i wieprzowym.
Sprawdź kolejny produkt --->

Jajka, a szczególnie żółtka jaj, zawierają witaminę D. Wspomaga ona prawidłowe działanie komórek układu nerwowego: neuronów i komórek gleju. Odpowiedni poziom witaminy D zapobiega demencji i zaburzeniom poznawczym.
Można ją uzyskać m.in. pod wpływem przebywania na słońcu. W mniej słonecznych miesiącach warto ją suplementować i spożywać produkty, które ją zawierają. Oprócz jajek będą to: wątróbka, ser, ryby, np. tuńczyk, makrela, łosoś.
Sprawdź kolejny produkt --->

Brokuły są pełne witaminy C. Jest ona bardzo istotna we wspomaganiu działania układu nerwowego, ponieważ przyczynia się do powstawania, dojrzewania i sprawniejszego funkcjonowania neuronów, a także ułatwia syntezę dopaminy i noradrenaliny. Co więcej, ma ona swój udział w poprawianiu pamięci i zdolności uczenia się.
Witaminę C znajdziemy nie tylko w brokułach, ale też w truskawkach, papryce czy owocach cytrusowych.