9 z 13

fot. pixabay/zdjęcie ilustracyjne
Owoce starych okazów bluszczu
Owoce bluszczu to niebieskoczarne pestkowce wielkości grochu zawierające wewnątrz 2-5 nasion. Dojrzewają wiosną w następnym roku po kwitnieniu. Są trujące dla ludzi, jednak nieszkodliwe dla ptaków – m.in. drozdów, pliszek, szpaków, które żywią się nimi i rozsiewają nasiona
10 z 13

fot. pixabay/zdjęcie ilustracyjne
Tojad mocny
Tojad zawiera bardzo duże ilości akonityny. O szkodliwości tej substancji świadczy fakt, że jej śmiertelna dawka przy spożyciu wynosi zaledwie 2 mg.
11 z 13

fot. pixabay/zdjęcie ilustracyjne
Jaskier
Najbardziej szkodliwy jest jaskier jadowity. Niewielka ilość soku tej rośliny powoduje zaczerwienienie skóry i powstawanie pęcherzy.
12 z 13

fot. pixabay/zdjęcie ilustracyjne
Ciemiężyca biała
Ta pospolita roślina jest silnie trująca. Czasami śmierć następuje już po spożyciu 1g korzenia!