
Polecamy sałatki i surówki do grillowanych dań. Przepisy znajdziecie w naszej galerii. Są zdrowe, smaczne i szybko je zrobisz

Sałatka ziemniaczana
Składniki: 1,3 kg ziemniaków, 5-6 ogórków konserwowych lub kiszonych lub małosolnych, 1 pęczek koperku, 0,5 pęczka szczypiorku, kapusta pekińska, sos jogurtowy lub vinegret
Wykonanie: ziemniaki gotujemy w mundurkach w osolonej wodzie. Po wystudzeniu ziemniaki kroimy w kostkę. Ogórki kroimy w plastry, dodajemy posiekaną kapustę pekińską, koperek i szczypiorek. Robimy wybrany sos. Polewamy nim sałatkę. Doprawiamy solą i pieprzem.

Zielona surówka
Składniki: 5-6 ogórków - mieszamy świeże, kiszone i małosolne, szczypiorek, koperek, natka pietruszki, szpinak/kapusta pekińska/sałata/por (do wyboru), zielony ser pleśniowy, vinegret
Wykonanie: ogórki kroimy w plastry, szpinak/kapustę pekińską/sałatę/por siekamy, dodajemy pietruszkę, koperek i szczypiorek. Polewamy vinegretem. Posypujemy pokruszonym serem pleniowym

Sałatka grecka
Składniki: 2 pomidory, 1 ogórek szklarniowy (lub 2 gruntowe), 1/2 czerwonej cebuli, 1/2 szklanki czarnych oliwek, 250 g sera feta, suszone oregano, 4 łyżki oliwy, pieprz
Wykonanie: pomidory kroimy w sporą kostkę, obrane ogórki w półplasterki, cebulę w piórka, oliwki w połówki. Mieszamy warzywa, na wierzch kładziemy plasterki sera feta. Posypujemy suszonym oregano i polewamy oliwą.