Spis treści
Grillowanie to niezwykle popularny sposób na spędzanie czasu z przyjaciółmi i rodziną. Polacy uwielbiają biesiady na świeżym powietrzu. Niezwykle często grillujemy mięsa.
Jakie świeże warzywa pasują do grillowanych dań?
- sałata
- pomidory
- ogórki zielone, małosolne, kiszone, korniszony
- papryka
- rzodkiewka
Przepisy na sałatki lub surówki do grillowanych dań
Warto też zrobić sałatki lub surówki do grillowanych dań. Ich bazą mogą być m.in. ziemniaki, zielone liście (szpinak, sałaty, rukola), por, szparagi, brokuł czy pomidory. Przepisy znajdziecie w naszej galerii.
Robiąc sałatkę czy surówkę nie musimy sztywno trzymać się przepisów. Możemy zamieniać składniki. Wycofać to czego nie lubimy, jest zbyt wyraziste (np. czosnek) albo zrezygnować z danego produktu, gdy nie mamy go w domu. Możemy dodatkowo włączyć te składniki, które mamy w domu lub te, które lubimy. Również mamy dużą dowolność w doborze sosów. Można stosować je alternatywnie.
Jakie sosy do grillowanych dań? - przepisy
Jeśli lubimy sosy do mięs możemy postawić na koperkowy, ziołowy, jogurtowy czy hamburgerowy. Sprawdzą się one też do sałatek i surówek. Tu dodatkowo możemy też postawić na vinegret.
Przepis na vinegret:
Mieszamy
- 1 łyżka soku z cytryny lub 2 łyżeczki octu winnego
- 4 łyżki oliwy
- szczypta soli i czarnego pieprzu
- 1 łyżeczka musztardy
- 1 łyżeczka miodu
- szczypta suszonych ziół
Przepis na sos jogurtowy (ziołowy, czosnkowy):
Mieszamy:
- 180 ml jogurtu
- 2 łyżki majonezu
- pół pęczka koperku
- pół pęczka szczypiorku
- sól i pieprz
- 2-3 ząbki przeciśniętego przez prasę czosnku
Przepis na sos hamburgerowy:
Mieszamy:
- 100 g majonezu
- 20 g ketchupu
- ½ łyżeczki musztardy Dijon
- 10 g ogórka konserwowego, pokrojonego w drobną kostkę
- 10 g zalewy z ogórków konserwowych
- 1/2 łyżeczki czosnku granulowanego
- szczypta pieprzu, mielonego
Czytaj w serwisie
- Atrakcje na majówkę. Spędź wolne dni na zamku
- Restauracje i kawiarnie z niesamowitym położeniem. Te lokale w Kujawsko-Pomorskiem i okolicach gwarantują najpiękniejsze widoki
