
"Pomidorowa" na grzankę
Składniki: pomidory w puszce, 1-2 ząbki czosnku, natka pietruszki, tarty twardy ser (np. parmezan)
Wykonanie: podsmażamy czosnek, dodajemy pomidory z puszki, podgrzewamy do odparowania wody. Studzimy. Posypujemy natką pietruszki i twardym tartym serem. Idealnie komponuje się z bagietką

Z cieciorką
Składniki: 250 g odsączonej ugotowanej ciecierzycy, 1 ogórek szklarniowy, 1 pomidor, 200 g fety, 1/2 czerwonej cebuli, 2 łyżki oliwy, 2 łyżeczki soku z cytryny, 2 łyżki natki pietruszki, kiełki
Wykonanie: ciecierzycę odcedzamy, pomidora i obranego ogórka kroimy w kostkę. Mieszamy warzywa. Dodajemy pokruszoną fetę i drobno posiekaną czerwoną cebulę. Wlewamy oliwę, sok z cytryny, dodajemy posiekaną natkę pietruszkę. Doprawiamy pieprzem oraz solą. Posypujemy kiełkami

Z arbuzem
Składniki: 70 dag arbuza, 100g fety, kilka listków świeżej mięty, 3 łyżki soku z cytryny, 1 łyżka miodu, czarny pieprz
Wykonanie: arbuza kroimy w kostkę (bez pestek), dodajemy ser feta, posypujemy posiekaną miętą i polewamy sokiem z cytryny wymieszanym z miodem. Posypujemy szczyptą świeżo zmielonego czarnego pieprzu.

Z brokułem
Składniki: pół brokułu, pół puszki kukurydzy, świeży ogórek, 1/4 czerwonej cebuli, ząbek czosnku, roszponka, 1 łyżka majonezu, 2 łyżki jogurtu
Wykonanie: czerwoną cebulę i obranego ogórka kroimy w kostkę, łączymy z różyczkami ugotowanego brokułu i kukurydzą. Mieszamy majonez, jogurt i czosnek przeciśnięty przez praskę. Dodajemy sos do sałatki. Mieszamy. Dodajemy roszponkę