
Najlepsza sałatka śledziowa. Przepis na sałatkę na Wigilię i Boże Narodzenie.
Składniki:
400 g gotowych filetów śledziowych,
5 jajek,
2 jabłka,
4 ogórki kiszone,
puszka groszku,
1 cebula,
3 łyżki majonezu,
2 łyżeczki musztardy,
sól i pieprz.
Jak zrobić sałatkę śledziową
Przygotowanie
Zacznij od ugotowania jajek na twardo. Pokrój cebulę w drobną kostkę.
Następnie pokrój ogórki w kostkę i przełóż do salaterki.
Dodaj umyte, obrane i pokrojone w kostkę jabłka.
Groszek odcedź z zalewy i dodaj do pozostałych składników
Przestudzone jajka obierz, drobno posiekaj i dodaj do salaterki.
Na koniec pokrój filety śledziowe w paseczki i dodaj do salaterki.
Przygotuj sos: wymieszaj majonez z musztardą, dopraw solą i pieprzem do smaku.
Polej sałatkę sosem i całość wymieszaj. Gotowe!

Sałatka na święta. Przepis na sałatkę z pieczarkami i jajkiem
Składniki:
0,5 kg pieczarek,
2 cebule,
puszka groszku zielonego 400 g,
5 jajek ugotowanych na twardo,
4 łyżki majonezu,
1 łyżka octu,
sól i pieprz do smaku,
opcjonalnie 1 łyżeczka ostrej musztardy.
Jak zrobić sałatkę z pieczarek?
Obierz pieczarki i pokrój je na plasterki.
Cebulę posiekaj w kostkę.
Nastaw garnek wody, dodaj 1 łyżkę octu, 1 łyżkę cukru i 1 łyżkę soli.
Gdy woda zagotuje się, wrzuć pieczarki i gotuj 10 minut. Następnie dodaj cebulę i gotuj całość jeszcze przez 5 minut.
Całość odcedź i wystudź.
Jajka obierz, posiekaj i dodaj do sałatki.
Groszek odcedź z zalewy i dodaj do sałatki.
Całość dopraw majonezem, solą i pieprzem. Jeśli chcesz uzyskać ostrzejszy smak, dodaj także musztardę. Wymieszaj.
Sałatka Grzybowa polana
PRZEPIS
Składniki:
1 duży słoik pieczarek marynowanych
2 średnie marchewki
3 ziemniaki
300g piersi z kurczaka
3 jajka
3 ogórki marynowane
100g sera żółtego
majonez
śmietana
szczypiorek
koperek
sól, pieprz, przyprawa do drobiu
Przygotowanie
1. Marchewkę, ziemniaki, jajka ugotować. Pierś z kurczaka pokroić w drobną kostkę, posypać przyprawą do kurczaka i usmażyć. Marchewkę, jajka pokroić w kostkę lub zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Ogórki , ser żółty, zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Ziemniaki pokroić w kostkę. Koperek i szczypiorek posiekać. Majonez wymieszać ze śmietaną, doprawić.
Sałatka "Grzybowa polana"2. Dno i boki tortownicy (o średnicy 20 cm ) wyłożyć folią spożywczą. Układać kolejno warstwami:
1 warstwa pieczarki główkami do dołu,
2 warstwa koperek i szczypiorek,
3warstwa marchewka, sól, pieprz, docisnąć, posmarować cienko majonezem,
4 warstwa ziemniaki, sól, pieprz, docisnąć, posmarować cienko majonezem,
5 warstwa mięso ,docisnąć, posmarować cienko majonezem,
6 warstwa ogórki, docisnąć, posmarować cienko majonezem,
7 warstwa jajka, sól, pieprz, docisnąć, posmarować cienko majonezem,
8 warstwa ser żółty, docisnąć, posmarować cienko majonezem.
Całość przykryć folią i włożyć do lodówki na całą noc. Na drugi dzień sałatkę wyłożyć na talerz odwracając formę do góry dnem, (Pieczarki na górze) ściągnąć obręcz tortownicy, ściągnąć delikatnie folię, udekorować i smacznego.
Sałatka z jajkiem i porem
PRZEPIS
Jajka ugotować na twardo.
Por umyć, przeciąć wzdłuż na pół i pokroić w cienkie półplasterki.
Jajka obrać i pokroić w kostkę.
Ogórki pokroić w kostkę.
Groszek i kukurydzę odsączyć na sitku.
Por, jajka, ogórki, groszek, kukurydzę i ser żółty połączyć z majonezem i przyprawić solą i pieprzem do smaku.