5 z 10
PRZEPIS
Przepis na jedną miskę sałatki:
5 jajek ugotowanych na twardo
2 puszki tuńczyka w oleju lub oliwie
150g sera żółtego
8 łyżek majonezu
1 duża cebula
4 łyżki siekanego szczypiorku
Tuńczyka odsączam z oleju i rozdrabniam widelcem. Z jajek oddzielam Białko od żółtka, przekładam do osobnych miseczek i ścieram na tarce o dużych oczkach osobno żółtko i Białko. Ser ścieram na tarce o małych oczkach. Cebulę kroję w drobną kostkę i sparzam wrzątkiem. Składniki układam warstwowo w przeźroczystej misce: najpierw Białko, tuńczyk, cebula, żółtko, ser i warstwa majonezu i znowu białko i po kolei kolejną warstwę [unicode_pictographs]%F0%9F%98%80[/unicode_pictographs] na końcu majonez posypuję obficie szczypiorkiem [unicode_pictographs]%F0%9F%99%82[/unicode_pictographs] nic tylko jeść![unicode_pictographs]%F0%9F%A5%B0[/unicode_pictographs]
6 z 10
PRZEPIS
Składniki:
3 średnie ziemniaki - 350 g
4 duże lub więcej mniejszych marchewek - 450 g
2 cieńsze pietruszki - 200 g
korzeń selera - kawałek wielkości jajka
4 duże ogórki kiszone - 200 g
malutka cebulka lub kawałek pora - 50 g
1 małe jabłko
puszka groszku konserwowego - 400 g
4 średnie jajka
4 łyżki dobrego majonezu
4 łyżki jogurtu naturalnego
przyprawy: pół płaskiej łyżeczki soli, 1/4 płaskiej łyżeczki pieprzu
W pierwszej kolejności umyj dokładnie marchewki, korzenie pietruszki oraz kawałek selera (możesz go pominąć). Nie obieraj ich ze skórki. Tak samo ziemniaki (jeśli dodajesz je do sałatki). Warzywa umieść w garnku i gotuj pod przykryciem do miękkości. Nie gotuj ich jednak za długo, by były jędrne i nie rozpadały się w sałatce. Zazwyczaj nie gotują się dłużej niż 30 minut. Dużo zależy od grubości warzyw.
Po ugotowaniu od razu wyjmij warzywa z wody i odłóż do lekkiego przestudzenia. Obierz je ze skórki i posiekaj drobno. Cztery średniej wielkości jajka ugotuj na twardo. Zobacz jak ugotować jajka na twardo. Na szybko: Jajka umieść w garnku z jeszcze zimną wodą. Czas odmierzasz od momentu zagotowania się wody w garnku. Pilnuj wówczas, by woda cały czas się gotowała, jednak nie za mocno. Średnie jajka nie gotują się na twardo dłużej niż dziewięć minut. Po ugotowaniu polecam od razu zalać jajka zimną wodą, jednocześnie lekko obijając skorupkę jajka. Po chwili możesz je obrać i odłożyć na talerz do przestudzenia a potem do posiekania.
W mojej sałatce zazwyczaj jest por. Odcinek około 10 cm, czyli mniej więcej 50 gramów. Biały odcinek pora szatkuję i sparz na sitku wrzątkiem. Sitko trzymam zawsze w zlewie. Przelewam pora wrzątkiem z czajniczka. Po przestudzeniu por jest już gotowy do dodania do sałatki. Zamiast pora możesz poszatkować małą cebulę lub też pominąć pora oraz cebulę.
Ogórki kiszone obierz cienko ze skóry i odetnij końce. Poszatkuj je w drobną kosteczkę. Soczyste, twarde i najlepiej lekko kwaśne jabłko obierz i wytnij całe gniazdo nasienne. Pokrój je podobnie jak ogórki. Ja daję jedno małe jabłko, ale śmiało możesz dać większe jabłko oraz więcej ogórków kiszonych.
Groszek konserwowy odcedź z zalewy i umieść w misce z pozostałymi składnikami sałatki jarzynowej. Dodaj cztery łyżki dobrej jakości majonezu oraz tyle samo jogurtu naturalnego. Całość delikatnie, ale dokładnie wymieszaj i sprawdź smak sałatki. Dodaj pół płaskiej łyżeczki soli oraz 1/4 płaskiej łyżeczki pieprzu i jeszcze raz wszystko zamieszaj.
W razie potrzeby lub upodobań smakowych możesz dodać więcej soli i pieprzu. Pamiętaj jednak o tym, że warto dodawać przyprawy po troszeczku a następnie smakować i decydować o tym, czy jeszcze czegoś nam brakuje.
7 z 10
PRZEPIS
Składniki:
◾ 300 g selera konserwowego
◾ 1 puszka kukurydzy
◾ 5 jajek
◾ 150 g szynki
◾ 200 g sera żółtego
◾ 1 papryka czerwona
◾ 1 cebula
◾ natka pietruszki
◾ majonez
◾ musztarda
◾ pieprz
◾ sól
◾ 250 g makaronu duże muszelki (moje sa z Lidla)
☑ Seler odsączyć na sitku. Jajka ugotować i pokroić w kostkę. Szynkę i paprykę pokroić w cienkie paski. Ser zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Cebule pokroić w kostkę. Dodać odsączoną kukurydzę i drobno pokrojona natkę pietruszki.
Majonez, musztardę oraz sól i pieprz (do smaku) wymieszać i dodać do sałaty. Wymieszać.
Makaron ugotować w osolonej wodzie według przepisu. Wystudzić. Sałatkę przełożyć do worka cukierniczego bez tylki i nadziewać muszelki.
8 z 10
PRZEPIS
5-6 śledzi wiejskich (gotowe ze słoika)
garść rodzynek
małe jabłko lub połowa dużego
garść łuskanych orzechów włoskich
ok. 5 cm białej części pora
2 łyżki jogurtu greckiego
1 łyżka majonezu
Śledzie pokroić na kawałki. Rodzynki włożyć do kubka, zalać wrzątkiem i zostawić na ok. 15 minut. Potem odsączyć na sitku. Jabłko obrać ze skórki i zetrzeć na grubej tarce. Por cieniutko pokroić, nie parzyć. Orzechy pokroić na mniejsze kawałki.
Do miski przełożyć śledzie, rodzynki, tarte jabłko, orzechy, por, dodać jogurt i majonez, i dokładnie wymieszać. Przełożyć do słoiczka i włożyć do lodówki na min. 24h, żeby wszystko się przegryzło.